ESTRUCTURA DESMANTELLADA

Johnson reprèn l'assetjament dels alts funcionaris

El 'premier' britànic força la dimissió del secretari de Gabinet i assessor de Seguretat, Mark Sedwill

zentauroepp53926015 islamabad  pakistan   04 05 2010    file    mark sedwill  th200629170955

zentauroepp53926015 islamabad pakistan 04 05 2010 file mark sedwill th200629170955 / T MUGHAL

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

El primer ministre britànic, Boris Johnson, i el seu principal assessor, Dominic Cummings, han fet un nou pas en el desmantellament de l’alt funcionariat al servei del Govern britànic. L’últim cap a rodar ha sigut el de Mark Sedwill, secretari del Gabinet i assessor de Seguretat Nacional. Sedwill, de 55 anys, s’ha vist forçat a deixar els dos càrrecs a partir del setembre. En el segon serà substituït per l’actual cap negociador del ‘brexit’, David Frost. Johnson dona per fet que per a aquesta data la negociació amb Brussel·les, que va tornar a arrencar aquest dilluns, haurà finalitzat amb o sense acord comercial.

Sedwill, diplomàtic de carrera, és el funcionari de més rang en el Govern, una persona amb diversos milers d’empleats a les seves ordres. L’home a la cúpula del sistema organitzatiu dels departaments ministerials a Whitehall. Una estructura que al Regne Unit s’enorgulleix de mantenir la imparcialitat a l’hora de fer funcionar la maquinària estatal siguin els que siguin els polítics de torn a Downing Street. Aquesta imparcialitat es trenca ara. La de Frost és una designació política, d’un defensor del ‘brexit’ sense cap experiència en seguretat.

«Tàctiques corrosives i covardes»

Cummings ha declarat la guerra als alts funcionaris, entossudit a dinamitar l’actual sistema i col·locar als llocs vacants assessors per ell contractats i a les seves ordres. L’ambient estava enverinat des de fa temps, amb acusacions velades de la ineficàcia de Sedwill per manejar la crisi del coronavirus, desviant cap al funcionari la incompetència governamental. Dave Penman, del sindicat de funcionaris (FDA), va acusar Downing Sreet d’haver utilitzat «tàctiques corrosives i covardes» per desacreditar Sedwill. El líder laborista, Keir Starmer, va condemnar el moment triat per fer aquests canvis. «És una qüestió de prioritats», va assenyalar. «Tenim una crisi econòmica a la cantonada i ¿què fa el primer ministre? Canvia el secretari de Gabinet. És necessari centrar-se en la crisi econòmica, començar a preparar el pressupost, és una qüestió de prioritats».

Notícies relacionades

La «purga» planejada per Cummings es va posar en marxa abans de l’epidèmia. Al febrer van forçar a marxar Philip Rutman, secretari permanent del Ministeri de l’Interior. Fa un parell de setmanes s’acomiadava el més alt càrrec a Exteriors, Simon McDonald.

Una altra de les institucions que Cummings té en el punt de mira és la BBC. Dilluns a primera hora, Johnson va inaugurar amb una entrevista en persona, la nova emissora, Times Radio, de Rupert Murdoch. El primer ministre ha estat vetant el programa ‘Today’, el més important matinal radiofònic de la BBC, en què no ha participat des de l’octubre de l’any passat.