Crisi sanitària internacional

La UE només permetrà obrir fronteres amb un restringit grup de països tercers

La reunió dels 27 ambaixadors permanents de la UE acaba sense acord però amb un esborrany de compromís que serà sotmès a consulta de les capitals europees

Tenint en compte el nombre de contagis podrien quedar fora de la llista blanca els Estats Units, Rússia, l'Aràbia Saudita i bona part de Llatinoamèrica

zentauroepp53405453 file photo  european union flags fly outside the european co200514152354

zentauroepp53405453 file photo european union flags fly outside the european co200514152354 / Yves Herman

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Unió Europea té previst començar a reobrir les fronteres exteriors –tancades des del 16 de març a qualsevol viatge no essencial– l’1 de juliol, quan expira la pròrroga aprovada fa 15 dies. No obstant, a quatre dies de la data, els Vint-i-set encara no han aconseguit tancar un acord sobre la llista de països tercers que tindran via lliure per reprendre els viatges i les seves connexions amb la Unió Europea. La intenció de la UE, en tot cas, és començar a obrir de forma extremadament limitada i només als països tercers amb una situació epidemiològica similar a la del continent europeu, cosa que deixaria fora països com els Estats Units, Rússia, l’Aràbia Saudita i bona part de Llatinoamèrica.

Després de diversos debats infructuosos aquesta setmana, el tercer intent dels ambaixadors permanents dels Vint-i-set s’ha saldat aquest divendres, després de més de cinc hores de reunió, sense acord però amb un nou document de compromís sobre la taula, que haurà de ser examinat per les capitals europees en les pròximes hores. «Hi ha un document de compromís que haurà de ser consultat amb les capitals i a partir d’aquí la presidència (croata de la UE) veurà com prosseguir», han explicat fonts europees. «Hi ha de termini fins demà (per dissabte) a les 18 hores per fer consultes i verificar posicions. En funció d’això decidiran si tiren endavant o no un procediment escrit (per aprovar la recomanació)» o hi ha una nova reunió restringida d’ambaixadors dilluns, ha informat una segona font.

Segons va avançar aquest dijous el secretari d’Estat de Turisme de França, Jean-Baptiste Lemoyne, la intenció de la UE era adoptar una primera llista blanca amb «entre 20 i 50 països». Finalment, la presidència hauria plantejat una primera llista amb una quinzena de països entre els quals figuren Austràlia, Nova Zelanda, el Canadà, el Japó, el Marroc i la Xina si la decisió és recíproca i Pequín accepta obrir també les seves fronteres als europeus. També podrien tornar a viatjar al continent europeu Corea del Sud, l’Uruguai i Sèrbia. 

Criteris i situació epidemiològica

Entre els criteris sobre la taula per seleccionar els països tercers considerats més segurs s’inclouen: el nombre de casos per cada 100.000 habitants durant els últims 14 dies, si la tendència és estable o a la baixa i les mesures adoptades pels governs tercers (rastreig, testos i mesures de contenció). Tot i que no és un requisit, els governs també tindran en compte la fiabilitat de les dades ofertes pels països tercers, així com la reciprocitat en la decisió. És a dir, si el país en qüestió permet els viatges cap a Europa o no, com és el cas dels Estats Units. «Serà una combinació de criteris per obtenir la millor imatge epidemiològica del país», apunten les mateixes fonts.

Notícies relacionades

La llista serà, a més, flexible i es revisarà regularment, en principi cada dues setmanes, per tenir en compte l’evolució de la Covid-19, de manera que es reprenguin les connexions amb les destinacions amb una situació que millori i compleixi els criteris europeus o es restringeixin allà on empitjori la situació. De moment, i en funció de les últimes dades del Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC, en les seves sigles en anglès), quedarien fora de la llista el Brasil, Xile, l’Aràbia Saudita, Oman i Armènia, els cinc amb més de 120 casos per cada 100.000 habitants.

Tots molt lluny, per tant, de la situació a la UE, on la majoria dels estats membres i les regions registren menys de 20 casos per cada 100.000 habitants, amb l’excepció de Suècia, on el nombre de contagis s’ha disparat en les últimes setmanes, i d’algunes regions puntuals a Portugal (Lisboa i l’Algarve), Escòcia, Espanya (Madrid i Catalunya) i en un grapat de països membres. A més, hi ha una desena de països a tot el món que continuen registrant entre 60 i 119 casos per cada 100.000 habitants. En aquest grup hi ha països de pes com els Estats Units i Rússia, que a priori quedarien exclosos de la llista blanca i els seus ciutadans no podrien viatjar a la UE. En aquesta mateixa tessitura també hi ha Sud-àfrica, Hondures, Bolívia, la República Dominicana, Gabon, així com Moldàvia i Bielorússia. En una forquilla de casos d’entre 20 i 59 se situen Mèxic, l’Argentina, Colòmbia, Turquia i el Paquistan, mentre que amb xifres de contagi similars a les europees hi ha Cuba, Costa Rica o Veneçuela, així com Austràlia, Nova Zelanda, el Japó, el Canadà o la Xina, entre d’altres.