Crisi sanitària internacional

Estats Units: una pandèmia fora de control

El virus s'estén ara amb força pel sud i l'oest i es baten marques de contagis i hospitalitzacions

El president Trump continua negant la gravetat de la crisi sanitària i encara no té estratègia per contenir-la

zentauroepp53882123 file   in this june 20  2020  file photo  president donald t200625181432

zentauroepp53882123 file in this june 20 2020 file photo president donald t200625181432 / Sue Ogrocki

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Si algú escolta i es creu el que diu president dels Estats Units pot pensar que «la plaga» del coronavirus «està desapareixent». Les dades, no obstant, desmenteixen una vegada més, i amb contundència, Donald Trump. La pandèmia és més forta que mai i està fora de control als EUA.

Els nous brots que durant mesos van fer de Nova York l’epicentre s’han traslladat ara a diversos estats del sud i de l’oest, incloent-hi Califòrnia, Florida i Texas. Es propaga vertiginosament i cada dia és pitjor que l’anterior pel que fa a contagis, però també per les hospitalitzacions. Només dimecres es van registrar més de 38.000 contagis, el nombre més alt des que va començar la crisi. Els casos confirmats als EUA s’acosten als 2,4 milions i els morts, a 122.000. Són el 25% de les morts a tot el món en un país que representa el 4% de la població global.

Sistemes al límit

Potser no hi ha millor imatge per explicar la desconnexió entre el president i la realitat, el risc de la seva fantasia, les conseqüències del seu negacionisme i la seva falta de lideratge nacional que observar on va pronunciar l’anàlisi dimarts: l’espai tancat d’una església enorme de Phoenix (Arizona) atapeïda per uns 3.000 joves, la majoria d’ells, igual que Trump, sense mascareta, un element de protecció perjudicat al país per la seva reconversió en símbol polític.

Paradoxalment el temple s’anomena Dream City, però la ciutat i l’estat del sud són ara un dels escenaris de malson pandèmic nord-americà que treu la son als experts i que estan forçant moltes autoritats a posar fre en les reobertures i moderar una desescalada que, sens dubte, va arribar precipitadament.

En almenys 26 estats les xifres pugen i com a mínim set han batut rècords d’hospitalitzacions, un problema que està posant al límit molts sistemes mèdics, justament el repte que va impulsar inicialment les mesures de confinament d’autoritats locals. I els joves com els que aplaudien a Trump són, precisament, un dels grups en els quals s’estan registrant més contagis, un motiu d’alarma. Pot ser que es contagiïn menys o que els símptomes siguin més lleus, com ha assenyalat a ‘The Washington Post’ l’epidemiòloga Jennifer Nuzzo del centre Johns Hopkins, però «l’estan estenent»pot ser només qüestió de dies que «arribi a gent més gran i vulnerable que molt probablement morirà».

«Alentir les proves»

Va ser també a l’església de Phoenix (els líders de la qual van assegurar sense credibilitat que havien instal·lat un sistema de renovació d’aire que eliminava el virus) on Trump va reiterar la falsedat que l’augment de casos es deu a l’increment en els tests i va assegurar que l’estratègia  de contenció era «alentir les proves». I tot i que el seu entorn es va afanyar a intentar justificar que era un comentari jocós, Trump va insistir-hi un dia després. «No faig broma», va dir. I aquest dijous reincidia en el seu compte de Twitter, parlant del «virus xinès» i de «notícies falses»: «Els casos pugen per les nostres grans proves», ha escrit.

 En aquest cas la realitat també li porta la contrària: sí que ha pujat el nombre de contagis detectats als EUA, on s’han arribat a fer un mig milió de tests diaris aproximadament, però també en molts casos augmenta el percentatge de proves que donen resultats positius.

L’Administració, en qualsevol cas, continua entossudida a posar el focus en «senyals encoratjadors», segons l’expressió que va utilitzar dimecres el vicepresident, Mike Pence, en una reunió a porta tancada amb senadors republicans. Segons Trump i Pence, un d’aquests senyals és que el nombre de morts no ha pujat tan dramàticament com el de casos i hospitalitzacions, però els experts avisen que confiar-se és un error. «Les morts sempre arriben més tard que els contagis», advertia en la seva compareixença al Congrés aquesta setmana el doctor Anthony Fauci.

Cacofonia

Notícies relacionades

La dissonància entre la Casa Blanca i la realitat també està creant cacofonies dins del Partit Republicà. Diversos congressistes conservadors de Texas han demanat a l’Administració que no segueixi endavant amb el seu pla de retirar finançament federal a set llocs de proves al seu estat, part dels 13 al país als quals deixarà sense fons. Hi ha preocupació per l’impacte que la pandèmia i la mala gestió de la crisi pugui tenir no només en la campanya de reelecció de Trump sinó també en els resultats dels conservadors en les eleccions de novembre. I no només són governadors demòcrates dels estats més afectats els que estan posant fre en la relaxació de mesures de confinament.

Texas, per exemple, on dimecres es va batre el rècord de contagis, el governador Greg Abbott va imposar restriccions a reunions a l’aire lliure de més de 100 persones i va donar llum verda als municipis perquè puguin imposar l’ús de mascaretes als negocis. Aquest dijous va anar més enllà i va anunciar que posa en pausa les següents fases previstes de reobertura.