El Suprem dels EUA valida el poder de Trump per deportar sol·licitants d'asil

Nega a alguns immigrants el dret d''habeas corpus'

zentauroepp49259343 corrects the first name of the professor to ronald  not rona200521130842

zentauroepp49259343 corrects the first name of the professor to ronald not rona200521130842 / Christian Chavez

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Després d’un parell de sentències dissortades per a l’agenda de Donald Trump la setmana passada, aquest dijous el Tribunal Suprem ha donat al president dels Estats Units una victòria al reforçar el seu poder per deportar sol·licitants d’asil. Amb el vot a favor de set jutges i l’oposició de dos, l’Alt Tribunal ha determinat que els immigrants detinguts a prop de la frontera no tenen dret a l’‘habeas corpus’ i no poden apel·lar davant de tribunals federals si la seva petició d’asil és rebutjada en la primera instància de tramitació.

Una llei de 1996 marca que els detinguts a menys de 160 quilòmetres de la frontera i fins i tot dues setmanes després d’entrar als EUA poden ser sotmesos a la «retirada accelerada», l’equivalent a una deportació en calent. La norma crea una excepció per als qui sol·licitin asil, el futur dels quals el determinen oficials i jutges d’immigració.

El detonador

Notícies relacionades

És el que va fer Vijayakumar Thuraissigiam, un ciutadà de Sri Lanka arrestat a uns metres de la frontera a Califòrnia que va demanar l’asil al·legant que havia sigut colpejat i que corria risc de persecució i violència de ser deportat, ja que és minoria tàmil. Tot i que l’oficial d’immigració el va creure, va trobar el seu relat massa vague i li va denegar l’asil. Thuraissigiam va intentar apel·lar davant d’un jutge i tot i que un tribunal li va donar llum verda, un altre l’hi va denegar i el Suprem ara sentencia que ni ell ni altres en les seves circumstàncies tenen aquest dret.

L’advocat de la Unió Americana de Llibertats Civils que el representava ha advertit que «algunes persones que enfronten ordres de deportació amb sentències poden ser forçosament expulsades sense supervisió judicial, situació que posa en greu perill la seva vida».