Crisi veneçolana

Trump aclareix que només es reunirà amb Maduro per pactar la seva «sortida del poder»

El president nord-americà corregeix les declaracions en què obria una porta a dialogar amb el seu homòleg veneçolà

Maduro va expressar el seu desig de reunir-se amb el seu col·lega nord-americà «en el moment que sigui necessari»

zentauroepp53848241 file photo  venezuela s president nicolas maduro gives a spe200622222825

zentauroepp53848241 file photo venezuela s president nicolas maduro gives a spe200622222825 / Ueslei Marcelino

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L’expectativa ha durat un sospir a Caracas. Les relacions entre els Estats Units i Veneçuela segueixen en els mateixos termes de quan es va formalitzar la ruptura de relacions diplomàtiques a principis del 2019. «Nicolás Maduro voldria reunir-se. I jo mai m’oposo a les reunions. Ja ho sap, rarament m’oposo a les reunions», va dir diumenge Donald Trump a l’agència Axios. Les seves declaracions van provocar tanta sorpresa com confusió, especialment pels dubtes que plantejava sobre l’èxit i la fortalesa del diputat Juan Guaidó, a qui havia reconegut com a «president encarregat» quan es va desencadenar la fase més aguda de la crisi política veneçolana. Trump es va veure obligat a matisar el seu comentari i va aclarir a través de Twitter que només es trobaria amb Maduro per discutir «una cosa»: la «sortida pacífica del poder».

El president nord-americà va afegir: «A diferència de l’esquerra radical, sempre estaré en contra del socialisme i amb el poble de Veneçuela». Per això va assegurar que «sempre» ha estat «del costat de la llibertat i en contra de l’opressiu règim de Maduro».

No obstant, Maduro va tornar a expressar-se a favor d’una eventual reunió bilateral. «En el moment que sigui necessari estic disposat a conversar respectuosament amb el president Donald Trump», va dir. Va recordar en aquest sentit les seves converses amb el llavors vicepresident nord-americà, Joe Biden, durant la cerimònia d’investidura de Dilma Rousseff a Brasília el gener del 2015. «Vam parlar llargament i de manera respectuosa, cosa que va quedar registrada en el seu moment [...]De la mateixa manera que vaig parlar amb Biden, podria parlar amb Trump».

El cas Guaidó

L’entrevista amb l’agència Axios a l’Oficina Oval va provocar un fort impacte. Sobre l’autoproclamació de Guaidó com a «president encarregat» va dir: «Crec que hi estava necessàriament a favor, però a alguna gent li agradava i a una altra no. A mi em semblava bé. No crec que fos gaire significatiu d’una manera o d’una altra».

Notícies relacionades

Les anades i vingudes de Trump sobre Maduro coincideixen amb les primeres filtracions d’extractes del llibre The room were it happened: A White House memoir, les memòries de l’exassessor de seguretat nacional John Bolton. En el llibre s’explica com Trump va meditar la possibilitat de retirar el suport a  Guaidó només 30 hores després de reconèixer-lo com a autoritat interina perquè projectava una imatge de «nen» i «feble» davant un Maduro «fort».

Les valoracions de Bolton tampoc han passat inadvertides a Caracas. No han faltat analistes que han augurat un declivi més accelerat de la figura de Guaidó, que, per la seva banda, va  passar per alt les consideracions polèmiques, va ponderar el suport que ha rebut d’Anglaterra i va assegurar que els veneçolans estan «disposats» a continuar lluitant per desplaçar Maduro del poder. «Al maig hi va haver més de 1.000 protestes, la quantitat més gran en un mes en els últims anys», va afegir Guaidó.