PRESSIÓ

Trump augmenta la pressió a Maduro amb un desplegament militar contra el narcotràfic

La missió arriba sis dies després de la imputació del líder veneçolà als EUA

Maduro diu que els anuncis de Trump són una excusa per envair el seu país, mentre que Guaidó va recolzar la Casa Blanca

trump

trump / BRENDAN SMIALOWSKI (AFP)

2
Es llegeix en minuts
I. Noain / A. Gilbert

Sis dies després d’anunciar la imputació per narcotràfic i narcoterrorisme de Nicolás Maduro i altres alts càrrecs veneçolans, els Estats Units fan un altre pas per elevar la pressió sobre el líder de Veneçuela. Aquest dimecres Donald Trump ha anunciat un desplegament militar al Carib l’objectiu del qual, segons ha explicat en roda de premsa a la Casa Blanca, seria prevenir que càrtels de la droga i «actors corruptes» explotin la crisi del coronavirus per introduir més droga als EUA.

El secretari de Defensa, Mark Esper, ha assegurat que 22 països donen suport a la missió, que el desplegament per mar, terra i aire comptarà amb barcos de guerra tant al Carib com al Pacífic, avions de vigilància i forces especials sobre el terreny. Es tracta d’una de les operacions militars nord-americanes de més envergadura a la regió des de la invasió de Panamà el 1989 per capturar Manuel Noriega, que va acabar sent jutjat als EUA.

«En el moment en què governs i nacions ens concentrem en el coronavirus hi ha una amenaça creixent que càrtels, criminals, terroristes i altres actors malignes intentin explotar la situació en benefici propi», ha dit Trump. «No hem de deixar que això succeeixi».

LA REACCIÓ DE MADURO I GUAIDÓ

Maduro va prendre la paraula durant el programa televisiu ‘Con el mazo dando’ que fa a les nits el seu número dos, Diosdado Cabello, i va dir que les accions antidroga nord-americanes són una mera excusa per intervenir a Veneçuela. Al seu criteri, Trump intenta «desviar l’atenció» de la crisi generada pel coronavirus als Estats Units amb accions contra el seu país. «Som un poble de pau, però estem preparats per combatre al terreny que ens toqui. La fúria bolivariana està llesta i preparada. La fúria bolivariana pot arribar fins a l’últim racó», va arengar el president.  Cabello va recordar que la major part de la droga que arriba als Estats Units parteix de Colòmbia. Malgrat aquesta evidència, va afegir: «L’imperialisme amenaça la pàtria de Bolívar i de Chávez».

Notícies relacionades

El ministre d’Exteriors, Jorge Arreaza, va qualificar d’«infames» les declaracions de Trump. No obstant, Veneçuela va assegurar «saludar, més enllà de les agressions i mentides» que, «per primera vegada en dècades», les autoritats dels Estats Units «es disposin a prendre accions per protegir les seves fronteres», que va definir com a «històricament vulnerables». Al seu parer, durant anys els Estats Units «van permetre» que des de Colòmbia s’enviessin milers de tones de droga cada any. «La robusta institucionalitat antinarcòtics amb què compta Veneçuela és preparada per a qualsevol cooperació i coordinació necessària, a fi de contenir l’avenç del narcotràfic i el crim organitzat a la regió».

El diputat Juan Guaidó, reconegut pels EUA i 54 Governs més com a «president encarregat» de Veneçuela, va celebrar, per la seva banda, el pas fet pel mandatari nord-americà. «Avui, la gran majoria del país que tant ha sacrificat, lluitat i treballat per aixecar-nos com a nació sap que hi ha raons per seguir endavant. En canvi, els que estan imputats per narcotràfic tenen raons per a l’insomni per la covardia de no assumir la seva responsabilitat».