Tensió entre els dos gegants asiàtics

Vint soldats indis morts en un enfrontament amb militars xinesos

Pequín acusa el Govern de Nova Delhi d'haver travessat «dues vegades la frontera» entre els dos països i de provocació

zentauroepp53771127 files  this file photo taken on september 14  2018 shows a g200616120653

zentauroepp53771127 files this file photo taken on september 14 2018 shows a g200616120653 / PRAKASH SINGH

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Xina ha acusat avui l’Índia de «violar els consensos, travessar la frontera dues vegades i provocar els soldats xinesos», després que aquest país informés en un últim balanç de la mort de vint militars indis durant un xoc fronterer a la regió d’Aksai Chin. «Les tropes índies van violar greument el consens aconseguit entre les dues parts. Van creuar la frontera dues vegades i van provocar els soldats xinesos, cosa que va provocar greus enfrontaments físics», ha afirmat avui el portaveu del Ministeri xinès d’Afers Exteriors Zhao Lijian en una roda de premsa.

Zhao ha assegurat «no estar al cas» de les vint morts, però ha assegurat que la Xina ha presentat una queixa formal a l’Índia per la seva activitat «il·legal» i ha instat aquest país que adopti una estricta «contenció», de manera que les seves tropes s’abstinguin de «creuar la frontera» o de «prendre qualsevol acció unilateral que pugui complicar la situació fronterera». «La Xina i l’Índia van acordar resoldre els problemes bilaterals a través del diàleg per alleujar la situació fronterera i mantenir la pau i la tranquil·litat a les zones frontereres», ha afirmat Zhao.

Negociació per la frontera a l’Himàlaia

L’enfrontament s’ha produït quan les dues potències miren de resoldre les seves diferències frontereres a l’Himàlaia de forma pacífica, després d’una escaramussa fa un mes que va disparar les tensions. El 10 de maig, el Ministeri de Defensa indi va informar que les Forces Armades dels dos països es van enfrontar en una breu però «agressiva» escaramussa al fronterer estat de Sikkim, al nord indi, durant les tasques de patrullatge sobre la línia que divideix les dues nacions.

Notícies relacionades

Des d’aleshores, les dues parts van acordar a principis de juny resoldre el conflicte per mitjans pacífics i el cap de l’Exèrcit indi, M.M. Navarane, va afirmar dissabte passat que la situació fronterera es trobava «sota control». L’Índia i la Xina comparteixen prop de 4.000 quilòmetres de frontera al llarg de la qual mantenen litigis territorials. La Xina reclama part del territori nord-oriental indi, mentre que l’Índia reivindica l’àrea d’Aksai Chin, al Caixmir, i sota control xinès.

Aquest nou xoc es registra dos anys després de l’escalada de tensió bilateral a mitjans del 2017, quan la Xina va acusar les tropes índies d’entrar il·legalment al seu territori a fi d’aturar les obres d’una carretera a la zona fronterera de Doklam (o Donglang), disputada entre els xinesos i el veí Bhutan, que va demanar ajuda al seu tradicional aliat indi.

Temes:

Índia Xina