Conseqüències de la pandèmia

Incidents al final de la manifestació del personal sanitari a París

Radicals ultres rebenten la marxa pacífica dels sanitaris que reclamen inversió pública per als hospitals

zentauroepp53774463 protesters clash with police during a demonstration by frenc200616163554

zentauroepp53774463 protesters clash with police during a demonstration by frenc200616163554 / CHARLES PLATIAU

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Durant el pic de la pandèmia van ser aplaudits diàriament com a herois, però ara que França accelera la desescalada i recupera cert aire de normalitat, el personal sanitari que es va deixar la pell davant d’un tsunami de pacients de coronavirus se sent abandonat pel Govern i reclama la inversió pública promesa.

Emmanuel Macron va anunciar el 25 de març passat un «pla massiu» per a la sanitat sense que en el dia d’avui se’n conegui la quantitat. Dos mesos després, el primer ministre, Edouard Philippe, va llançar una negociació amb el sector sanitari sobre salaris i política d’inversió hospitalària.

«És pura comunicació. Són només promeses», es lamenta escèptica l’Aurélie, nutricionista de 40 anys i treballadora a l’Hospital Saint Louis mentre desfila amb altres col·legues pels carrers de París camí del Ministeri de Sanitat. Allà s’han donat cita aquest dimarts milers de sanitaris per reclamar pujades salarials, més pressupost per als hospitals i un reconeixement a la seva formació i la seva tasca.

«Estem mal pagats, no tenim una projecció professional, als hospitals falten llits, no hi ha diners i no podem atendre bé els pacients perquè falta personal, així que fem el que podem», prossegueix la manifestant. A tot el país hi havia organitzades 220 manifestacions convocades per nombroses centrals sindicals.

Armilles grogues radicals

La marxa de la capital s’ha desenvolupat en calma fins que s’ha vist alterada per grups violents –entre 200 i 300 ultres, segons la prefectura, entre els quals armilles grogues radicals– als voltants dels Invàlids que s’han infiltrat en la manifestació. Els bombers es van veure obligats a intervenir per apagar un incendi provocat en una paperera i la policia ha llançat gasos lacrimògens. Han sigut detingudes 16 persones.

Notícies relacionades

«El diagnòstic està fet. El que espera el personal sanitari són respostes. ¿Quants diners donaran per millorar la situació dels hospitals?», ha declarat a France Info el secretari general del sindicat CGT, Philippe Martínez, que ha xifrat en 100.000 el nombre de places necessàries a l’hospital públic i 200.000 en els geriàtrics.

Mentrestant, aquest dimarts arrenca a l’Assemblea Nacional la comissió parlamentària que analitzarà la gestió de l’epidèmia per detectar les possibles fallades que s’han comès. Trenta diputats de tot l’espectre polític estudiaran en detall per què no hi va haver mascaretes, ni tests, ni equips de protecció integral per als sanitaris i què va passar en els geriàtrics, on han mort 10.000 de les gairebé 30.000 víctimes que ha causat a França la Covid-19.

Temes:

França