Brussel·les i Londres pacten intensificar els contactes per negociar el 'brexit'

Els dos blocs acceleraran les converses el juliol per provar d'arribar a un acord abans de finals d'any

El president del Consell Europeu, Charles Michel, adverteix que els Vint-i-set no acceptaran «gat per llebre»

zentauroepp53767013 prime minister boris johnson  joined by europe adviser and c200615190956

zentauroepp53767013 prime minister boris johnson joined by europe adviser and c200615190956 / Andrew Parsons 10 Downing St

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Les converses sobre la nova relació post-‘brexit’ entre el Regne Unit i la Unió Europea porten mesos estancades. Les quatre rondes celebrades des que el país abandonés el club, el passat 31 de gener, han desembocat en escassos avenços i la videoconferència de balanç entre el primer ministre britànic, Boris Johnson, i els presidents de les tres institucions europees –Comissió (Ursula von der Leyen), Consell (Charles Michel) i Parlament Europeu (David Sassoli)– tampoc ha servit per desencallar de moment el procés. 

Tal com ho va fer divendres el seu canceller Michael Gove, Johnson ha tornat a aprofitar la cita per advertir que Londres no demanarà una pròrroga de les negociacions –la data límit per fer-ho és el 30 de juny– i els dos blocs han admès que és necessari donar «un nou impuls» al procés. «Estem d’acord que es necessita un nou impuls i recolzem el pla acordat pels negociadors en cap per intensificar les converses al juliol i crear les condicions propícies per concloure un acord i ratificar-lo abans de finals del 2020», ha anunciat la presidenta de l’Executiu comunitari després d’una trobada «constructiva» d’una mica menys d’una hora.

El nou calendari negociador acordat la setmana passada inclou converses setmanals durant els mesos de juliol i agost, amb dues rondes de negociació previstes –la 5a del 20 al 24 de juliol a Londres i la 6a del 17 al 21 d’agost a Brussel·les– i un primer accelerament en mans dels negociadors en cap, Michel Barnier David Frost, que mantindrà una «ronda restringida» del 29 de juny al 3 de juliol, físicament a Brussel·les si la situació de la Covid-19 ho permet. 

Obtenir beneficis

L’objectiu, segons recull el comunicat conjunt pactat per les dues capitals, continua sent aconseguir «una relació que beneficiï tant als ciutadans de la Unió Europea com del Regne Unit». També reitera el compromís d’aplicar plenament i oportunament l’acord de divorci que, tal com va alertar divendres passat el vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, no avança tan bé com hauria de fer-ho. I és que, segons la lectura de Brussel·les, Londres continua aspirant a obtenir els beneficis que ofereix la Unió Europea sense les obligacions que comporta.

Notícies relacionades

El president del Consell Europeu ha aprofitat per recordar que els Vint-i-set esperen «un acord ampli i ambiciós», perquè va en interès mutu, i ha advertit que no acceptaran «gat per llebre» i que el futur acord ha de respectar la igualtat de condicions perquè és un element «essencial». «Els membres del Consell Europeu mai acceptaran un acord que vagi en contra dels interessos de la Unió», ha recordat Michel després d’informar el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, sobre la trobada.

En un to similar s’ha pronunciat el president del Parlament Europeu. «El Parlament Europeu vol un acord ambiciós i ampli, en la línia amb els compromisos realitzats al gener. ‘Pacta sunt servanda’», ha recordat Sassoli insistint que els pactes s’han de complir.