'BREXIT'

Londres es reafirma: «El Regne Unit no sol·licitarà la pròrroga de la negociació amb la UE»

El canceller Michel Gove comunica formalment que no demanarà prolongar el període de transició que expira el 31 de desembre del 2020

La Comissió Europea apressa a accelerar l'aplicació de les condicions previstes en l'acord de divorci i la relació futura

zentauroepp53734825 european energy commissioner maros sefcovic addresses a vide200612175418

zentauroepp53734825 european energy commissioner maros sefcovic addresses a vide200612175418 / Kenzo Tribouillard

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

L’enèsim anunci del Govern britànic que no hi haurà pròrroga de les negociacions entre el Regne Unit i la Unió Europea, més enllà del 31 de desembre en què expira el període transitori del ‘brexit’, ha arribat aquest divendres i l’encarregat de formalitzar l’anunci ha sigut el ministre Michael Gove. «Ha sigut molt clar i inequívoc: el Regne Unit no sol·licitarà una extensió del període de transició», ha confirmat el vicepresident de relacions institucionals de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, després de la segona reunió per videoconferència del comitè conjunt encarregat de supervisar la posada en marxa de l’acord de retirada.

«El moment de l’extensió ha passat. L’1 de gener del 2021 prendrem el control de nou i recuperarem la nostra independència política i econòmica», ha proclamat a través de les xarxes socials el mateix Gove. Tot i que Londres té encara una mica més de dues setmanes de termini, fins al 30 de juny, per demanar una pròrroga d’un o dos anys, a Brussel·les accepten que la decisió anunciada pel ministre de Boris Johnson és «definitiva» tot i que insisteixen que la UE «segueix oberta a una extensió» que aquest divendres també han tornat a demanar els ministres principals de Gal·les i Escòcia, Mark Drakeford Nicola Sturgeon que consideren «extremament imprudent» no demanar-la en l’actual context de crisi.

«Sense una extensió en el millor dels casos només hi haurà un acord comercial bàsic nociu o, el que és pitjor, un desastrós resultat sense acord», alerten en la missiva dirigida al primer ministre, Boris Johnson, que aquest dilluns farà balanç de la situació en una videoconferència amb els màxims responsables de les institucions europees: Ursula von der Leyen (Comissió Europea), Charles Michel (Consell Europeu) i David Sassoli (Parlament Europeu). 

Finestra d’oportunitat

I la realitat és que no només les negociacions del futur acord comercial estan totalment estancades, tampoc l’aplicació de l’acord de retirada avança com ho hauria de fer malgrat que hi ha cinc dels sis comitès previstos en marxa per vetllar perquè s’apliquin els drets dels ciutadans, les disposicions en matèria financera, els protocols sobre Gibraltar i sobre la bases britàniques a Xipre i, sobretot, el protocol sobre Irlanda i Irlanda del Nord per evitar la tornada d’una frontera dura que posi en el perill els acords de pau de Divendres Sant

Notícies relacionades

«La finestra d’oportunitat per posar en marxa les mesures operatives necessàries per garantir que el protocol funciona des de l’1 de gener del 2021 s’està tancant», ha alertat Sefcovic que considera insuficients els documents remesos per Londres perquè no inclouen «detalls operatius suficients» sobre com tindran lloc els controls i inspeccions duaneres, inclosos sanitaris i fitosanitaris, a totes les mercaderies que entrin a Irlanda del Nord procedents del Regne Unit i que segons ha reiterat Brussel·les en nombroses ocasions seran necessaris. «Necessitem moure’ns ràpid de l’aspiració a l’operació», ha afegit l’eslovac.

Segons ha explicat, tant Londres com Brussel·les estan compromesos a accelerar els treballs per garantir la correcta aplicació de l’acord de retirada que segons Brussel·les és clau per «crear la confiança necessària per construir la futura relació», advertia divendres passat el negociador europeu, Michel Barnier. Segons la seva opinió el mes d’octubre és la data límit per desencallar un acord comercial. Per això el compromís assumit per totes dues capitals per multiplicar les rondes negociadores a partir de finals de juny i centrar-les en els aspectes més divisius com a partir de finals de juny. «Espero que la reunió de dilluns serveixi d’impuls i doni l’espai polític necessari per avançar positivament durant l’estiu perquè la tardor és a la cantonada», ha avisat Sefcovic.