Crisi sanitària internacional

Itàlia obre avui les fronteres als països de la UE

El Govern autoritza també la lliure circulació entre regions del país i el trànsit aeri i ferroviari reprèn l'activitat de manera moderada

zentauroepp53633353 fiumicino  italy   03 06 2020   passengers arrive at termina200603114315

zentauroepp53633353 fiumicino italy 03 06 2020 passengers arrive at termina200603114315 / REDAZIONE TELENEWS

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Itàlia, després de gairebé tres mesos de tancament per la pandèmia de la Covid-19, ha obert avui les seves fronteres als països de la Unió Europea i també permet la lliure circulació entre regions del país. «Avui sembla una conquesta si pensem en les condicions de fa uns mesos. Ho vam fer amb el sacrifici de tothom, recordant que hem de fer-ho sabent que el virus viu encara amb nosaltres», ha explicat el ministre d’Assumptes Regionals, Francesco Boccia, que ha tingut un record per a «els 33.000 morts i per als treballadors de la salut, que s’han esforçat increïblement».

«Avui sembla una conquesta si pensem en les condicions de fa uns mesos. Ho vam fer amb el sacrifici de tothom, recordant que hem de fer-ho sabent que el virus viu encara amb nosaltres», va afirmar el ministre d’Assumptes Regionals, Francesco Boccia, que no va oblidar «els 33.000 morts i els treballadors de la salut, que s’han esforçat increïblement».

També es tracta del primer dia de reobertura de les fronteres sense la necessitat de quarantena per als ciutadans dels països Schengen, per la qual cosa s’ha intensificat la vigilància als aeroports com el de Fiumicino, a Roma. A l’aeròdrom de la capital hi ha previstos per avui 100 vols entre sortides i arribades, dels quals uns 60 en rutes nacionals, i d’aquests, uns 20 cap amb procedència i destinació al nord d’Itàlia. També s’han reprès els vols d’Air France i KLM, i també els d’Alitalia a Nova York. Igualment, avui ja hi ha previst un vol Roma-Barcelona i demà, un Roma-Madrid.

Circulació sense condicions

Després d’algunes divisions entre els presidents de regió, sobretot al sud i a les illes, que temien l’arribada de ciutadans del nord, on encara es produeix el major nombre de contagis, finalment es va imposar una «circulació sense condicions», tot i que cada regió ha triat mesures per detectar possibles positius. Per exemple, el president del Lazio, la capital del qual és Roma, Nicola Zingaretti, va firmar una ordenança que estableix controls i mesuraments de la temperatura de tots els passatgers que arribin des de trens, avions i barcos. Els que superin la temperatura de 37,5 se’ls posarà en aïllament i se’ls farà una prova ràpida del coronavirus.

Notícies relacionades

A Sardenya, on el president Christian Solinas volia introduir l’obligació del passaport sanitari, finalment es conformarà amb un registre obligatori per als que arribin a l’illa i omplin un qüestionari que també rastrejarà els moviments interns. També a Campània, amb la capital, Nàpols, tots els viatgers que arriben a les estacions de tren des d’altres regions o a l’aeroport s’hauran de sotmetre a la detecció de la temperatura corporal i, en el cas d’un valor igual o superior a 37,5 graus se’ls farà una prova ràpida de Covid-19.

A la Pulla totes les persones que arriben des d’altres regions o des de l’estranger, amb mitjans de transport públics o privats han de completar el formulari en el lloc web institucional de la regió. Les persones han de declarar el lloc d’origen i el municipi on s’allotgen, mantenir durant 30 dies la llista dels llocs visitats i les persones que es van reunir durant l’estada. Amb la llibertat de moviments, des d’aquest matí s’han format llargues files d’automòbils a Messina, Sicília, per poder arribar al continent. També s’ha produït un augment significatiu en el nombre de passatgers que van a les estacions principals de trens a Milà.