Pequín estudia imposar a Hong Kong una llei de seguretat nacional per prohibir el secessionisme

El Congrés Nacional del Poble estudia la proposta en un clar missatge al control sobre el territori després de les protestes

Trump ha advertit al gegant asiàtic que els EUA actuaran amb 'força' si el règim xinès posa en marxa la mesura

zentauroepp53435347 police stop and question a man during a pro democracy demons200521214238

zentauroepp53435347 police stop and question a man during a pro democracy demons200521214238 / ISAAC LAWRENCE

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Congrés Nacional del Poble, la sessió anual del Parlament xinès, debatrà una controvertida llei de seguretat nacional per a Hong Kong que prohibiria qualsevol activitat vinculada a la sedició, la secessió o el terrorisme, en un clar missatge del control de Pequín sobre el territori després de les protestes més importants en més de dues dècades.

La llei, que vetaria també la ingerència estrangera a Hong Kong, forma part de l’agenda del principal òrgan legislatiu del règim xinès, com ha confirmat aquest dijous un portaveu d’aquesta sessió parlamentària, Zhang Yesui, segons la radiotelevisió pública britànica BBC.

«La seguretat nacional és la pedra angular sobre la qual es fonamenta l’estabilitat del país» i «va en interès de tots els xinesos, també dels compatriotes hongkonguesos», ha explicat. D’aquesta manera, l’òrgan parlamentari aspira a fer un pas més en l’actual premissa d’‘un país, dos sistemes’.

Descontentament social

El Govern central ha optat per fer el pas en vista del bloqueig polític que persisteix a Hong Kong, que al setembre celebrarà eleccions parlamentàries. L’oposició política aspira a aprofitar llavors el descontentament social de l’últim any per forjar un bastió davant Pequín.

La nova llei no requerirà el vistiplau de les autoritats hongkongueses perquè estaria inclosa com a annex en la llei bàsica, sobre la qual pivota tot el marc legislatiu de Hong Kong, ha explicat una font consultada pel ‘South China Morning Post’.

«Si la llei de seguretat no s’adopta durant la sessió anual del Congrés Nacional del Poble o poc després, ¿hi ha alguna garantia que el Parlament de Hong Kong ho faci en els pròxims dos anys?», ha plantejat.

El president dels Estats Units, Donald Trump, ja ha avançat que la seva Administració actuarà amb «força» si la Xina decideix seguir endavant i imposar una llei de seguretat nacional sobre Hong Kong després de les protestes registrades al llarg de l’any passat.

Més protestes

En una sèrie de declaracions realitzades pel mandatari del país nord-americà a la seva sortida de la Casa Blanca, ha recalcat que «ningú coneix encara els plans de la Xina», però ha insistit que Washington «abordarà l’assumpte degudament».

Hong Kong va viure el 2019 les seves protestes socials més importants des que el Regne Unit va cedir a la Xina la sobirania de la seva antiga colònia el 1997. El que va començar com una mobilització contra la llei d’extradició va derivar en reivindicacions més àmplies en favor d’un aperturisme democràtic en aquest territori.

Per al Govern xinès, la mesura és «absolutament necessària» perquè garanteix que el Congrés Nacional del Poble compleix la seva «obligació» davant la «violència» registrada i l’augment de la tendència «secessionista» a la regió, com ha indicat el diari estatal ‘China Daily’.

Notícies relacionades

En un editorial, el diari ha indicat que aquells que trobin aquesta notícia «reconfortant i encoratjadora» són els que «busquen l’estabilitat i prosperitat de Hong Kong».

«El que ha passat a Hong Kong des de juny de l’any passat mostra que el sistema legal de la regió és feble pel que fa a seguretat nacional», recull el text.