CIRURGIES NO URGENTS

Crítiques al Japó per l'auge de la cirurgia estètica en plena pandèmia

Molts clients aprofiten l'extensió de l'ús de mascaretes per ocultar les seqüeles

undefined53383293 kyoto  japan   11 05 2020   a woman wearing a face mask hold200512105345

undefined53383293 kyoto japan 11 05 2020 a woman wearing a face mask hold200512105345 / DAI KUROKAWA

2
Es llegeix en minuts
Efe

Associacions de cirurgia i medicina estètica del Japó han mostrat preocupació per un augment de les sol·licituds d’operacions plàstiques en plena pandèmia de Covid-19, que podrien afectar la contenció dels contagis i la seguretat del personal.

El president de l’Associació de Cirurgia Plàstica Estètica del Japó (JSAPS, per les seves sigles en anglès), Hiroyuki Ojimi, va demanar recentment «evitar les cirurgies en aquest moment», argumentant que «els professionals de la salut haurien de treballar per assegurar els recursos mèdics i prevenir la propagació del coronavirus».

Tant la JSAPS com l’Associació de Medicina Estètica del Japó han compartit un missatge a través dels seus portals d’internet en què assenyalen que aquests tractaments «no són essencials» i demanen contenció en plena lluita contra la pandèmia al país, sense que s’hagin detectat signes de debilitament de la demanda.

Una de les raons és, aparentment, que l’ús generalitzat de les mascaretes sanitàries per evitar contagis, resulta també útil per ocultar els signes d’una inflamació postquirúrgica.

Estiraments facials

«Hi ha moltes persones que volen sotmetre’s a cirurgia ocular o a estiraments facials», va manifestar una infermera de 23 anys que treballa en una d’aquestes clíniques en declaracions publicades aquest dimarts per l’agència japonesa de notícies Kyodo. «Alguns pares i fills venen junts per sotmetre’s a cirurgies de doble parpella», va precisar.

La clínica tendeix a rebre més sol·licituds a finals de gener, quan les universitats nipones prenen un descans de dos mesos, però aquest any han tingut més reserves de les habituals, va dir.

El centre on treballa també s’està veient afectat per l’escassetat de material sanitari a causa de la pandèmia i va relatar com ha passat d’utilitzar unes deu gases per cirurgia a entre dues i cinc, i s’ha arribat a tallar-les per la meitat per economitzar subministraments.

Ansietat i desconfiança

Una altra infermera de 29 anys va relatar al mitjà nipó que va deixar la feina a finals d’abril en una important clínica de Tòquio per l’ansietat davant de possibles infeccions i la desconfiança per la gestió.

Notícies relacionades

L’exempleada va assegurar que, tot i que a la seva web el centre diu comptar amb les mesures higièniques necessàries, manquen de desinfectants i les instal·lacions no s’han esterilitzat correctament. Va afegir que fins i tot van tancar després de detectar un cas de coronavirus entre el personal, però van reobrir uns dies després sense notificar-ho.

«Em feia vergonya treballar en un lloc que podria estar propagant el virus. Haurien d’evitar temporalment que la gent hi vagi», va declarar.