Tensió al país caribeny

Un assessor del Guaidó reconeix haver pactat amb el grup armat detingut a Veneçuela

Juan José Rendón, conseller polític del lider de l'oposició, admet l'acord a títol personal amb l'empresa paramilitar Silvercorp, però afirma que «no es va arribar a fer efectiu»

El president veneçolà, Nicolás Maduro, afirma que denunciarà el cas al Tribunal Penal Internacional i al Consell de Seguretat de les Nacions Unides

zentauroepp53340822 in this photo released by venezuela s miraflores presidentia200507202036

zentauroepp53340822 in this photo released by venezuela s miraflores presidentia200507202036

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Li costarà molt a l’Administració Trump desfer-se de la responsabilitat que té», ha dit el Govern veneçolà sobre la fallida incursió armada des de la costa marítima pròxima a Caracas que fins al moment ha provocat almenys la mort de sis «terroristes» i uns altres 23 detinguts.

Entre els arrestats hi ha dos suposats exboines verdes nord-americans, Airan Berry i Luke Denman, amb identificació de la contractista militar Silvercorp, relacionada al seu torn amb un tercer exmilitar dels EUA. «Anirem al Tribunal Penal Internacional, anirem al Consell de Seguretat de l’ONU. Li he donat instruccions directes al canceller, Jorge Arreaza, i a l’ambaixador davant les Nacions Unides, Samuel Moncada, perquè preparem una denúncia contundent (...) perquè vagi sumant la força legal de protecció internacional per a Veneçuela», ha dit Maduro. El palau de Miraflores també apunta contra Colòmbia. Jorge Rodríguez, ministre de Comunicació, ha dit que a través dels testimonis d’alguns capturats «queda establerta la responsabilitat de la dreta veneçolana en els fets del 3 de maig». 

Juan José Rendón, a càrrec del Comitè d’Estratègia de Juan Guaidó, el diputat a qui Washington i uns altres 54 Governs han reconegut com a «president encarregat» de Veneçuela,  ha admès haver tingut contactes amb l’empresa Silvercorp. Rondón va dir haver firmat un «acord preliminar» amb el seu responsable, Jordan Goudreau, perquè duguin a terme l’anomenada operació Gedeón que buscava treure Maduro del poder.

No obstant, Rendón ha assegurat que aquest contracte «no es va arribar a fer efectiu». Goudreau, que afirma haver format part de l’Exèrcit dels EUA entre el 2001 i el 2016, a l’Iraq i l’Afganistan, ha assumit el lideratge en els fets. Ara Veneçuela el vol extradir des dels EUA. A la seva pàgina web, Silvercorp, amb seu a Melbourne, a la costa atlàntica de Florida, es presenta com una companyia que opera a més de 50 països i que es dedica a «donar solucions precises i oportunes des dels problemes de seguretat més bàsics fins als esdeveniments de crisis sensibles al temps».

Parlen els nord-americans

Durant una roda de premsa, Rodríguez ha presentat el testimoni de l’estadounidenc Airan Berry, un dels capturats per les Forces Armades Bolivarianes (FAB). Exsergent d’enginyeria de les Forces Especials dels EUA entre 1996 i 2013, Berry va calcular el cost de l’operació Gedeón en 200 milions de dòlars. Un dia abans, el seu compatriota Luke Denman va dir als seus interrogadors que tenia la missió d’ocupar l’aeroport de Caracas amb la finalitat ulterior d’emportar-se Maduro als Estats Units.

Guaidó rebutja les imputacions

Guaidó ha negat qualsevol implicació en els fets i ha acusat Maduro de fabricar una «olla» (muntatge) per desviar l’atenció dels importants problemes interns, aguditzats amb la quarantena. Els principals partits de l’oposició veneçolana –Voluntat Popular, Primer Justícia, Acció Democràtica, Un Nou Temps, Causa R, Trobada Ciutadana, Projecte Veneçuela, Copei i MPV– l’han recolzat en un comunicat.

Notícies relacionades

El dirigent opositor Reinaldo Quijada va assenyalar que hi ha  «prou evidències» que les incursions paramilitars no són cap «olla governamental». No obstant va considerar que es tracta d’un «acte autònom, individualista, temerari, precari i egocèntric d’un petit grup opositor, amb la participació de mercenaris ianquis. I prou». Totes les altres implicacions «són una fantasia».

Segons la seva opinió, si Trump estigués directament involucrat, hauria utilitzat material tecnològic, com el que va utilitzar en l’assassinat del general iraquià Qasem Soleinami, amb dos míssils d’alta precisió llançats des d’un dron. En aquest sentit, va dir que és poc versemblant l’elaboració d’un contracte per dur a terme un cop d’Estat. «No creiem en la vinculació de Juan Guaidó en aquests fets», va afegir Quijada, que va trencar amb Maduro el 2013.