crisi sanitària mundial

El Regne Unit es converteix en el país amb més morts per coronavirus d'Europa

L'Oficina Nacional d'Estadístiques (ONS) ha xifrat el nombre de persones mortes en 32.313 des que va començar la pandèmia fins al 27 d'abril.

zentauroepp53324564 london  united kingdom   05 05 2020   a general view of the 200505191542

zentauroepp53324564 london united kingdom 05 05 2020 a general view of the 200505191542 / WILL OLIVER

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Regne Unit s’ha convertit en el país d’Europa amb més víctimes mortals a causa del coronavirus. D’acord amb les dades difoses per l’Oficina Nacional d’Estadístiques (ONS), hi han perdut la vida 32.313 persones des que va començar l’epidèmia fins al 27 d’abril. 

Del retard en les dades, que l’ONS ofereix cada setmana, es desprèn que la xifra de fatalitats ja és en aquests moments molt més elevada. El ‘Financial Times’ estima que, en data de 5 de maig, el nombre de víctimes mortals relacionades amb el coronavirus arriba a les 53.800.  El càlcul del Govern és diferent. El nombre de morts, segons el Ministeri de Sanitat, actualitzat dimarts a la tarda, era de 29.427, amb 693 morts més que el dia anterior.

Més víctimes que a Itàlia

La diferència entre unes dades i les altres es deu al fet que el Govern només comptabilitza els morts que havien donat positiu en el test. L’ONS, en canvi, inclou els qui al seu certificat de defunció s’esmenta la Covid-19 com a possible causa de l’òbit, hagin donat positiu o no.

Durant moltes setmanes no s’han fet proves als qui morien en residències o domicilis particulars, encara que els seus símptomes fossin els del coronavirus. Les dues xifres oficials britàniques excedeixen el nombre de morts a Itàlia, 29.029, si bé aquest país, fins ara el més castigat d’Europa, no inclou casos sospitosos.

El Govern britànic ha sigut acusat per l’oposició d’haver reaccionat massa tard a l’hora d’iniciar el confinament, proveir hospitals i residències d’equips de protecció i introduir les proves de manera massiva. Fins i tot els assessors científics del Govern comencen a reconèixer públicament que alguna cosa ha fallat, com és el cas de Patrick Wallance. «M’estranyaria que quan mirem enrere no pensem que podríem haver fet les coses d’una manera diferent», va declarar davant d’una comissió de control del Parlament britànic. 

Notícies relacionades

David Spiegelhalter, de la Universitat de Cambridge, que també forma part del grup d’assessors del Govern admet: «No ho estem fent bé. Ha sigut una altra setmana dolenta. Veritablement, no m’agrada aquesta lliga de qui és al capdavant i qui no, però no es pot negar que aquestes xifres són realment molt greus».

«No serà fàcil»

El Regne Unit ha de revisar a finals d’aquesta setmana les mesures de confinament. El primer ministre, Boris Johnson, té previst presentar diumenge al país les noves línies d’actuació, però el titular d’Exteriors, Dominic Raab, en la conferència de premsa diària sobre la crisi va donar a entendre que els britànics no s’han de fer gaires il·lusions. La pròxima fase «serà més confortable i sostenible», però «no serà fàcil» i les mesures que es prenguin serà «seguint el consell dels científics».