el coronavirus i l'educació

Itàlia reobrirà les escoles al setembre i no aquest curs

Giuseppe Conte afirma en una entrevista que la seguretat dels nens és el primer i que ara hi havia un gran risc de contagi als centres escolars

zentauroepp52837398 giuseppe conte200319093935

zentauroepp52837398 giuseppe conte200319093935 / CHIGI PALACE HANDOUT

1
Es llegeix en minuts

El cap del Govern italià Giuseppe Conte ha promès reobrir les escoles al setembre només per no «posar en perill ara la salut dels nens», en una entrevista publicada aquest diumenge pel diari ‘La Repubblica’. «L’escola està al centre dels nostres pensaments i tornarà a obrir al setembre. Però tots els escenaris preparats per un comitè d’experts van predir alts riscos de contagi en cas de reobertura abans d’aquesta data», va advertir el dirigent.

«És la salut dels nostres nens el que està en joc», va continuar Conte. Les escoles han estat tancades des de principis de març a causa de l’epidèmia de Covid-19 que ja ha segat més de 26.000 vides a Itàlia, el país més afectat a Europa. Conte també va confirmar que el Govern estava treballant en un pla per començar a desconfinar els italians i reobrir les activitats industrials a curt termini, a partir del 4 de maig.

El sector manufacturer

«Estem treballant [...] per permetre la reobertura d’una bona part de les empreses, des del sector manufacturer fins a la construcció, des del 4 de maig», va assegurar Conte. El pla s’anunciarà «a tot estirar a principis de la setmana que ve», però les empreses hauran de garantir un «compliment estricte dels protocols de seguretat», com el distanciament social i l’ús d’una màscara, va insistir.

Notícies relacionades

Conte va esmentar més específicament «activitats productives i industrials més orientades a l’exportació» perquè aquestes últimes corren el risc de quedar aïllades dels circuits internacionals. Va assegurar, en general, que el seu Govern estava treballant per donar «un horitzó temporal clar a tots els operadors econòmics», incloent-hi bars, restaurants i altres activitats turístiques que s’obriran en últim lloc, per permetre’ls «adoptar tots precaucions útils que assegurin un nou reinici en condicions de màxima seguretat.

La llibertat de moviment

Respecte a la llibertat de moviment, en aquests moments limitat exclusivament dins del municipi de pertinença i vinculat només a les demandes de treball i salut que un ciutadà ha de confirmar mitjançant una declaració d’honor, va esmentar «mesures menys estrictes» sense més detalls. «Encara no podem restaurar la llibertat de moviment [...] però ens assegurarem de permetre més desplaçaments mentre mantenim les garanties de prevenció i contenció del contagi», va prometre el cap del Govern italià.