Cap avenç en les negociacions 'postbrexit' entre la UE i Londres

El negociador europeu recorda que és «urgent» aconseguir progressos i arremet contra l'actitud britànica

zentauroepp53222925 brussels  belgium   24 04 2020   michel barnier  eu chief ne200424160745

zentauroepp53222925 brussels belgium 24 04 2020 michel barnier eu chief ne200424160745 / OLIVIER MATTHYS POOL

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La segona ronda de negociacions del futur acord comercial ‘postbrexit’ entre el Regne Unit i la Unió Europea ha acabat aquest divendres sense avenços i amb durs retrets del negociador europeu, Michel Barnier, que ha acusat el govern de Boris Johnson de frenar les discussions en àrees clau per a la UE. «El Regne Unit no pot rebutjar una prolongació del període transitori i alhora alentir els avenços en àrees importants per a la UE», ha avisat en la seva primera roda de premsa després de superar el Covid-19 i tornar a la feina. «No podem acceptar progressos selectius», ha advertit.

El polític francès ha explicat que Londres ha confirmat que rebutjarà qualsevol extensió del període transitori –tenen fins al 30 de juny per pactar-ho– més enllà del 31 de desembre d’aquest any, data en què el Regne Unit deixarà de formar part del mercat interior i la unió duanera. «Prenem nota de la seva elecció i la meva recomanació és treballar dur fins al juny» perquè «el temps apressa més que mai», ha dit. «Hem de començar a fer progressos i avançar de forma constructiva», ha insistit. 

I és que, malgrat el compromís britànic, els avenços són nuls. «El Regne Unit no ha volgut comprometre’s seriosament sobre un nombre d’elements fonamentals, que nosaltres no hem inventat, que estan escrits en la declaració política discutida paraula a paraula i línia a línia amb Boris Johnson. Ho lamento i m’inquieta», ha recordat, remarcant que no acceptaran «progressos selectius».

Quatre àrees clau

Notícies relacionades

Barnier s’ha mostrat especialment «decebut» per la falta de progressos en quatre àrees. En primer lloc, aconseguir un terreny de joc just i equilibrat en el qual no hi hagi distorsions comercials ni avantatges competitius injustos. En segon, la governança, inclosa l’adhesió al Conveni Europeu de Drets Humans –que el Regne Unit rebutja– i el paper del Tribunal de Justícia Europeu. En tercer lloc, la cooperació judicial i policial. El Regne Unit rebutja donar garanties sobre drets fonamentals i llibertats fonamentals i insisteix a rebaixar els estàndards en la protecció de dades. I, finalment, la pesca. Londres no s’ha mogut ni un mil·límetre i no ha presentat ni una proposta. «La UE no acceptarà un acord comercial que no inclogui una solució equilibrada, sostenible i a llarg termini per a la pesca. Ha de quedar meridianament clar», ha advertit Barnier.

«Tenim dificultats greus però penso que podem superar-les en els pròxims mesos amb voluntat política, realisme i respecte mutu», ha explicat durant una compareixença en la qual també ha reclamat «evidències clares» que el Regne Unit avança en l’aplicació del protocol entre Irlanda i Irlanda del nord, i els controls sanitaris i fitosanitaris així com els controls regulatoris necessaris per a les mercaderies que entrin a través d’Irlanda del Nord a partir de l’1 de gener de 2021. El mes de juny serà clau. Fins aleshores estan previstes dues rondes addicionals de negociacions, la setmana de l’11 de maig i la de l’1 de juny.