IMMIGRACIÓ I CORONAVIRUS

Trump suspendrà dos mesos els permisos de residència permanent als EUA

Fa marxa enrere en la idea de frenar els programes de treball temporal per a immigrants

L'ordre executiva encara està sent redactada i la podrien seguir «ordres secundàries»

0ace21aa-79d9-41bb-81f9-19dffa6b19a4-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha donat aquest dimarts alguns detalls de la decisió anunciada per sorpresa dilluns a Twitter de suspendre temporalment la immigració al país, tot i que encara no està finalitzada la redacció de l’ordre executiva amb què adoptarà la decisió, com ha reconegut ell mateix. Segons ha explicat en la roda de premsa diària sobre el coronavirus, congelarà per un període de 60 dies la concessió de permisos de residència permanent, les anomenades ‘green cards’. No obstant, hi haurà «excepcions», incloent-hi la que eximirà de la suspensió a programes de treball temporal per a immigrants.

«No vull que el treballador nord-americà tingui competència», ha dit Trump per explicar la congelació de permisos de residència permanent durant dos mesos, un període que es podria prolongar amb «ordres secundàries» posteriors «segons les condicions econòmiques del moment». Almenys 22 milions de nord-americans s’han sumat a les llistes de l’atur des que va començar l’epidèmia i els esforços per contenir-la, una crisi que ha portat el mandatari a intentar accelerar la reobertura del país per frenar el cop a l’economia.

Malabars polítics

El mandatari ha negat directament les crítiques que insinuen que està aprofitant la crisi del coronavirus per escometre promeses que va començar a llançar en la seva primera campanya en el sentit que frenaria no només la immigració il·legal, sinó també la legal. Però en la seva decisió es llegeixen clarament els seus malabars càlculs polítics. D’una banda, amb la suspensió de ‘green cards’, reforça la seva idea d’«Amèrica primer» i acontenta les bases que aplaudeixen i exigeixen polítiques més restrictives d’immigració. De l’altra, mantenint excepcions per a temporers, calma la fúria que havia desfermat entre grups de negocis i sectors com la tecnologia o el camp indignats amb la idea de perdre treballadors estrangers.

Trump s’ha esforçat per tranquil·litzar en particular el sector agrícola i ha anunciat que «els grangers no seran afectats en absolut». De fet, ha anunciat que es facilitaran els tràmits per als temporers. «Si de cas ho farem més fàcil», ha assegurat.

Pur estil Trump

Notícies relacionades

Com de costum amb els seus anuncis d’aquest estil, caldrà esperar a llegir l’ordre executiva per conèixer tots els detalls, que ja han canviat des del radical tuit de dilluns a les declaracions més matisades de dimarts i encara poden canviar més una vegada es conegui el text legal. L’anunci original va agafar per sorpresa els Departaments de Defensa i Estats i els advocats del Departament de Justícia encara estudien si Trump té autoritat per suspendre unilateralment la concessió de permisos de residència.

De moment, no obstant, el mandatari ha acaparat titulars, ha durant un parell de dies l’atenció mediàtica en immigració i ha pogut deixar missatges a la recerca de vots. «Seria dolent i injust per als nord-americans acomiadats pel virus que els reemplacessin nova mà d’obra immigrant que ha arribat de fora», ha dit aquest dimarts. «Hem de cuidar primer el treballador nord-americà».