ESTIMACIÓ DE L'ONU

El coronavirus duplicarà la xifra de persones amb gana al món

Les Nacions Unides calculen que 265 milions d'habitants del planeta s'enfrontaran a fams extremes aquest any

TOPSHOT-SSUDAN-HEALTH-MALNUTRITION

TOPSHOT-SSUDAN-HEALTH-MALNUTRITION / ALBERT GONZALEZ FARRAN (AFP/Getty Images)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Programa Mundial d’Aliments (PMA) ha calculat que l’impacte econòmic de la pandèmia del coronavirus durant el 2020 exposarà a la inseguretat alimentària greu 265 milions de persones, gairebé el doble dels registres de l’any passat, quan se’n van comptabilitzar 135 milions.

Davant d’aquest espectacular augment, aquesta agència humanitària de les Nacions Unides ha declarat «fonamental» mantenir els programes d’assistència alimentària, entre els quals els d’aquesta organització, que abasten gairebé 100 milions de persones vulnerables de tot el món.

El director executiu del PMA, David Beasley, ha advertit: «No només ens enfrontem a una pandèmia de salut a escala global, sinó també a una catàstrofe humana mundial».

Beasley ha insistit que si no s’aborda aquesta situació al més aviat possible, àmplies capes de la població mundial podrien fer front «a múltiples fams de proporcions bíbliques en uns quants mesos». 

Fam extrema a 55 països el 2019

L’informe presentat per la Xarxa Mundial contra les Crisis Alimentàries del PMA ha quantificat en 135 milions les persones que el 2019 van haver de fer front a greus crisis de fam a fins a 55 països diferents, la xifra més alta des que aquesta oficina va començar a elaborar –juntament amb organismes internacionals– aquest tipus d’estudis el 2017.

El text destaca que en aquests països on es va produir aquesta situació, 75 milions de nens van patir retard en el creixement i 17 milions d’ells, primesa excessiva.

Els principals factors que van provocar aquestes xifres van ser els conflictes i les guerres internes (que van empènyer 77 milions de persones –la majoria al Sudan del Sud o a la República Democràtica del Congo– a abandonar les seves terres i llars), els fenòmens meteorològics (que van afectar 43 milions de persones) o les crisis econòmiques (que van colpejar 24 milions de persones en països com Guatemala, Haití, el Pakistan, Zàmbia i Zimbàbue).

Més de la meitat de víctimes són africanes

Més de la meitat dels 135 milions de persones que van patir gana extrema el 2019, uns 73 milions, viuen a l’Àfrica (en països com la República Democràtica del Congo, Etiòpia, Sudan del Sud, el Sudan Nigèria).

En el cas del Sudan del Sud, el 61% de la seva població es trobava en estat de crisi alimentària, mentre que almenys el 35% dels habitants de la República Centreafricana i Zimbàbue es trobaven en una situació similar.

43 milions de persones més han patit episodis de fam extrema al Pròxim Orient (sobretot al Iemen, Síria i l’Afganistan) i a la resta d’Àsia. La resta, 18,5 milions, habiten a l’Amèrica Llatina i el Carib.

Veneçuela, quart país més afectat

Notícies relacionades

És a Sud-amèrica on es troba el quart país més afectat per la crisi alimentària global, Veneçuela, amb 9,3 milions de persones en situació d’inseguretat alimentària greu i necessitades d’assistència urgent, segons aquest informe, que firmen les Nacions Unides i els seus diferents organismes, així com altres oenagés i institucions governamentals

Als països de l’Amèrica Central –el Salvador, Guatemala, Hondures i Nicaragua– la sequera ha deixat 3,2 milions de persones passant gana, mentre que a Haití, la perenne crisi política i socioeconòmica continua afectant gairebé 4 milions de persones.

Temes:

Coronavirus Fam