CORONAVIRUS

Governadors republicans del sud dels EUA reobren els seus estats

L'estratègia segueix les directrius de la Casa Blanca però és qüestionada per experts en salut i alcaldes

zentauroepp53158168 several hundred protesters gather outside minnesota gov  tim200418194043

zentauroepp53158168 several hundred protesters gather outside minnesota gov tim200418194043 / Jim Mone

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Carolina del Sud aquest dimarts ja es pot anar a la platja o a establiments que havien tancat per considerar-se negocis «no essencials» durant la crisi del coronavirus, de floristeries a llibreries o joieries. A Geòrgia a partir de divendres podrà tornar la gent a les pistes de bitlles, a fer-se la manicura o tallar-se els cabells, a suar al gimnàs, fer-se un massatge o fer-se un tatuatge i, des de dilluns, a restaurants i cines. L’1 de maig, a Tennessee, la immensa majoria de negocis als 89 comtats de l’estat tindran carta blanca per reobrir.

Els tres estats dels Estats Units tenen alguna cosa en comú: els seus governadors són republicans, com el president, Donald Trump. Van ser qüestionats per resistir-se a aplicar les mesures de distanciament social i tancament suggerides per provar de frenar la corba de contagis i ara, mentre en estats governats per demòcrates es repeteixen protestes de seguidors de Trump contra el confinament i els tancaments, són els primers a reobrir en un país amb gairebé 800.000 casos de Covid-19 confirmats i més de 42.000 morts.

Notícies relacionades

I, tot i que ho faran seguint les directrius i el pla dissenyat per la Casa Blanca, incloent-hi mesures de distanciament social o limitacions d’ocupació als locals, la seva estratègia és vista per experts en salut i fins i tot alcaldes de municipis en els seus estats com un pas «precipitat», «equivocat», «irresponsable» i potencialment «perillós».

«Estic perplexa que obrim d’aquesta manera», reaccionava Keisha Bottoms, l’alcaldessa d’Atlanta, principal ciutat de Geòrgia, que es va assabentar de la decisió del governador Brian Kemp per televisió. Tot i que la demòcrata fins ara ha treballat «molt bé» amb el republicà, assegurava que mirant els números i parlant amb experts de salut «no es veu que la decisió de reobrir estigui basada en res lògic». «No sé com et distancies quan estàs a la perruqueria o algú et fa la manicura o et fa un massatge», deia l’alcaldessa. «Em preocupa. I espero estar jo equivocada i que el governador prengui la decisió correcta, perquè si està equivocat pot morir més gent».