informe comunitari

El Consell d'Europa: els drets humans estan «cada vegada més amenaçats» al continent

Mijatovic avisa contra «el discurs d'alguns dirigents polítics» que afavoreixen el racisme

zentauroepp51673180 men from morocco and bangladesh react on an overcrowded wood200110170052

zentauroepp51673180 men from morocco and bangladesh react on an overcrowded wood200110170052 / Santi Palacios

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La comissària de Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, va publicar aquest dimarts el seu informe anual d’activitats el 2019, en què lamenta que els drets fonamentals «estiguin cada vegada més amenaçats a Europa».

Els principis i normes de drets humans són «cada vegada més qüestionats» i «s’ha reforçat l’hostilitat envers el caràcter universal, indivisible i jurídicament vinculant dels drets humans», assenyala la comissària. Aquesta hostilitat, afegeix, «alimenta un discurs corrosiu que posa en perill els principis i les normes sobre les quals s’ha construït Europa en els últims setanta anys».

Més racisme i dones amenaçades

La comissària centra el seu informe en la major acceptació política i social del racisme, el menyspreu contra immigrants i refugiats, les amenaces sobre els drets de les dones, la repressió de les protestes i l’erosió de la independència judicial. Assenyala també que l’antisemitisme, la islamofòbia i l’antigitanisme han arribat a nivells alarmants i incideix que «les agressions a persones amb símbols religiosos i els atacs a llocs de culte s’han fet periòdics a molts països europeus».

Per Mijatovic, «la normalització creixent de les expulsions il·legals i els actes que deshumanitzen les persones que intenten creuar les fronteres són inquietants», així com la «decisió imprudent» de restringir els rescats al Mediterrani.

Assegura la comissària que els èxits aconseguits en igualtat de gènere «estan amenaçats pels discursos i les iniciatives de determinats grups ultraconservadors destinats a relegar les dones als seus rols tradicionals».

Contra «alguns dirigents polítics»

Quant a les protestes, expressa el seu desacord amb l’ús desproporcionat de la força policial contra manifestants pacífics i afirma que defensors de drets humans i periodistes «treballen en un ambient hostil».

En aquest sentit, assegura que «el discurs d’alguns dirigents polítics ha legitimat les campanyes de desprestigi, les amenaces i els actes d’intimidació».

Notícies relacionades

També critica l’intent d’algunes autoritats nacionals d’instrumentalitzar el poder judicial i «amenaçar els jutges que, fent ús de la seva llibertat d’expressió, donen la seva opinió sobre una qüestió d’interès públic al terreny judicial».

Mijatovic va visitar l’any passat onze països per redactar un informe i per a un altre tipus de missions. La seva oficina va comptar el 2019 amb 27 persones i un pressupost de 3.571.000 euros.