CONTROVÈRSIA A MÈXIC

'El Chapo' reparteix mascaretes i queviures amb la seva cara

La filla del narco empresonat als EUA distribueix productes per ajudar els desfavorits davant el coronavirus

La finalitat de la iniciativa és «dir a la gent que no torni a relacionar Guzmán amb el crim organitzat»

zentauroepp53161483 topshot   an employee of the alejandrina guzman foundation w200418143536

zentauroepp53161483 topshot an employee of the alejandrina guzman foundation w200418143536 / ULISES RUIZ

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sigui per una espècie de redempció o mogut per un sentiment de compassió, el famós narcotraficant mexicà Joaquín ‘el Chapo’ Guzmán , ha ordenat la distribució gratuïta de productes de primera necessitat per ajudar a combatre el coronavirus a les persones grans i més desfavorides a la ciutat de Guadalajara. Atès que Guzmán compleix cadena perpètua als Estats Units per narcotràfic, és la seva filla Alejandrina la que s’encarrega de coordinar el repartiment de les caixes i de les mascaretes, molt fàcils de distingir, ja que sobre la seva superfície s’ha serigrafiat la imatge del ‘Chapo’.

Almenys 480 caixes amb aliments i articles d’higiene s’han repartit des del 13 d’abril als barris més pobres de la zona de Guadalajara. De la seva distribució s’han encarregat treballadors de la marca de roba Chapo 701, una empresa propietat de Alejandrina Guzmán i amb la qual ella ha buscat enaltir la història i la figura del seu pare.

«La intenció és donar una mica d’ajuda als menys afavorits en un moment difícil per a la societat mexicana», ha explicat Julio Campos, president de l’empresa. «És una cosa que com a éssers humans hem d’aportar, si alguna cosa ens fa mal com a societat és la descomposició social, i aquesta és una acció que ens ha de generar la certesa que en algun costat sí que hi ha qui vol recolzar i qui vol ajudar», ha afegit.

El directiu ha remarcat que l’entrega d’aquests ajuts és per «dir a la gent que no torni a relacionar Guzmán amb el crim organitzat, com a narcotraficant».

Arròs, pasta i paper higiènic

Les caixes estan dirigides especialment a persones de més de 60 anys que no poden valer-se per si mateixes o que han de sortir a treballar per poder menjar, ha detallat. «Són 13 productes bàsics, amb una durada aproximada d’una setmana, va dirigit al públic de la tercera edat concretament, hem demanat a les xarxes socials que [la gent] ens permeti contactar amb aquest públic, no volem equivocar-nos i que arribi l’ajuda on no ha d’arribar», ha dit Campos.

Ha explicat així mateix que els fons per oferir aquesta ajuda provenen de la fundació creada per la filla del ‘Chapo’ i d’un percentatge de les utilitats que ha generat l’empresa per comercialitzar roba, accessoris, articles de pell i begudes alcohòliques.

Notícies relacionades

La cistella, coneguda com ‘Chapo rebost’, inclou articles com arròs, fesols, sucre, galetes, diversos tipus de pasta per a sopa, puré, oli i paper higiènic. S’entrega a les persones en una caixa amb la cara i el logotip de la marca Chapo 701 i una carta firmada per Alejandrina Guzmán.

Campos preveu que l’ajuda s’estengui diversos dies més, ja que afirma que han tingut moltes peticions des de les xarxes socials per fer arribar aliments a persones vulnerables. La figura de Guzmán forma part de l’imaginari cultural dels mexicans i s’ha potenciat amb les notícies en la premsa, sèries de televisió i la comercialització de diversos productes.