ELECCIONS LEGISLATIVES

Les eleccions a Corea del Sud premien la gestió de Moon contra l'epidèmia

El país asiàtic celebra els comicis parlamentaris malgrat el coronavirus

zentauroepp53131743 south korean national election commission officials wearing 200415163356

zentauroepp53131743 south korean national election commission officials wearing 200415163356 / Lee Jin-man

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Corea del Sud ha anticipat la recepta per a les eleccions en l’era del coronavirus: els discursos virtuals a canvi de mítings multitudinaris i col·legis electorals tan pulcres com quiròfans. L’aclaparadora victòria del Partit Democràtic (PD) també avança que els comicis venidors mesuraran la gestió de la crisi per sobre d’altres assumptes.

Pocs països han lluitat amb més eficàcia contra el coronavirus. La celebració d’eleccions remarca l’èxit de l’Executiu de Moon Jae-in i per a la història queda el rècord de participació quan bona part del globus roman confinat. Un 65% dels sud-coreans havien dipositat ahir el seu vot, segons la Comissió Electoral. Les enquestes a peu d’urna aventuren la majoria absoluta del PD, amb una forquilla que oscil·la entre els 155 i els 178 seients de l’Assemblea Nacional, mentre que a l’opositor Partit del Futur Unit li adjudiquen entre 107 i 130.

Les eleccions parlamentàries s’entenen com un examen a mig mandat de Moon. El president progressista va ser una saludable aparició després dels vergonyosos escàndols de corrupció de la seva predecessora, Park Geun-hye, amb un programa de valentes polítiques socials i un acostament progressiu al seu veí del nord. Els vaivens econòmics i el pedregós procés de pacificació de la península, no obstant, havien enfonsat la seva acceptació popular fins al 40%. El coronovirus li va tornar el recolzament massiu. Corea del Sud va ser el segon país amb més contagis en les albors de la pandèmia, només superat per la Xina, però els seus tests massius i el persistent seguiment dels encomanats han embridat el virus sense recórrer a trasbalsadores quarantenes. En els últims dies compta amb tot just una trentena de contagis, majoritàriament importats, i els seus 225 morts col·loquen el país a la cua dels damnificats.

Campanya a les xarxes

Els comicis han remarcat la nova normalitat. Els candidats van focalitzar les seves campanyes cap a Youtube i Instagram i es van dedicar a tasques de desinfecció en els seus comptats actes al carrer. Les cauteles es van extremar el dia de la votació. Els més de 14.000 col·legis electorals van ser netejats amb atenció entomològica i es va obligar els ciutadans a anar-hi amb mascaretes guants, desinfectar-se amb sabó i guardar la distància d’un metre.

Notícies relacionades

Els funcionaris van prendre la temperatura a l’entrada i van desviar els que superaven els 37,5 graus cap a cabines especials que eren desinfectades després de cada ús. Els 13.000 sud-coreans en quarantena tot i no presentar símptomes van poder acudir a les escoles a partir de les sis de la tarda amb l’obligació de tornar als seus domicilis sense dilacions. També els hospitalitzats havien pogut votar a través del correu.

Choi Sun-hwa, de 56 anys, hi tenia objeccions pel risc al coronavirus. «Però després d’haver vingut i veure-ho per mi mateixa, vaig sentir que era positiu que votéssim com estava planejat. La gent es pren seriosament el distanciament», ha declarat a l’agència Reuters. Gairebé tres de cada quatre sud-coreans havien manifestat el seu recolzament a celebrar les eleccions en els últims dies.