EPIDÈMIA GLOBAL

No hi ha el virus a Bielorússia

Lukaixenko tem paralitzar l'economia a pocs mesos d'unes presidencials en què ha de revalidar el seu longeu mandat d'un quart de segle

Els ciutadans de Bielorússia eviten els espais públics, recapten diners per als hospitals i mantenen els nens a casa malgrat que no hi ha quarantena

zentauroepp53103994 an orthodox church believers  some wearing face masks to pro200412122954

zentauroepp53103994 an orthodox church believers some wearing face masks to pro200412122954 / Sergei Grits

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

«Millor morir dempeus que viure assegut; aquí no hi ha virus; ¿potser els veu vostè volant?; jo tampoc els veig». Esbossant un càndid somriure, i enfundat en un aparatós vestit de jugador d’hoquei sobre gel  amb casc inclòs, el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, declarava, fa uns dies, davant dels micròfons d’una televisió local, que se ssentia molt protegit del Covid-19. Participava en un partit amateur del seu esport favorit, i era de la teoria que les «baixes temperatures» a l’interior de la pista gelada impedien que la malaltia es transmetés de persona a persona. 

Bielorússia és un dels escassíssims estats europeus que no ha decretat mesures d’excepció per frenar la pandèmia. Les escoles es mantenen obertes, la lliga local de futboles continua jugant, els moviments dels ciutadans no s’han restringit i els events multitudinaris com els festivals musicals no s’han cancel·lat.

Les estadístiques oficials difoses pel Govern de Minsk intenten transmetre la idea que l’epidèmia es troba sota control. Segons l’últim balanç, poc més de 2.500 casos d’infecció i 26 morts. Segons les autoritats sanitàries locals, al país hi ha més sistemes de ventilació assistida per 100.000 habitants que a Itàlia o els EUA. Lukaixenko, que l’agost que ve ha de revalidar el seu longeu mandat d’un quart de segle en unes eleccions presidencials sense rivals destacats, manté que no hi ha raons per paralitzar l’economia.  

Però una cosa és la versió oficial de les autoritats del país i una altra el que pensen els bielorussos, segons Andrei Dmitrev, de l’oenagé Digues la veritat’ aquest activista, una «immensa majoria, un 90%» de la ciutadania, desconfia profundament de l’optimisme governamental i ja ha adoptat de forma unilateral mesures de protecció sense esperar instruccions des de l’Estat, batejat pels mitjans de comunicació com l’«última dictadura d’Europa». A Bielorússia, de llarg el país més afectat per l’explosió del reactor nuclear a Txernòbil el 1986, «es té molt present» aquella catàstrofe, agreujada llavors per la falta de transparència del poder soviètic, destaca Dmitriev a través del telèfon.  

«La gent evita sortir al carrer si no és per obligació; les oenagés estan recaptant diners per comprar material al personal mèdic, molts pares no envien els seus fills a l’escola, i fins i tot clubs de fans de futbol sol·liciten als seus seguidors que no acudeixin als estadis», afirma l’activista des de Minsk. Durant aquesta epidèmia, «la societat bielorussa ha demostrat que va molt per davant de les autoritats», continua. 

Vítsiebsk, epicentre de la pandèmia

Tot sembla indicar que Vítsiebsk, una ciutat de mida mitjana no gaire lluny de la frontera amb Rússia, és el lloc on més casos s’han registrat. Va ser en aquesta localitat on es va produir la primera mort confirmada per coronavirus: Viktor Dashkievich, un actor de 75 anys bastant conegut localment i el periple del qual pels centres sanitaris reflecteix el tractament que està rebent la malaltia a Bielorússia.

Després de ser diagnosticat de pneumònia a mitjans de març, se’l va enviar a un hospital de malalts de tuberculosi, on no va poder ingressar perquè estava ple de pacients. Finalment, després de quedar-se sa l’ala per a malalties venereològiques d’una altra clínica, va arribar en molt mal estat a un hospital regional on per fi li va ser confirmat el diagnòstic de coronavirus.

Notícies relacionades

Des de la Vítsiebsk, Oleg Kvitinskii descriu, també a través del telèfon, la incertesa que regna a la ciutat, mentre critica amb contundència la falta d’informació. «La gent només surt al carrer per obligació, i tots van amb mascaretes», diu. «Ens hem d’informar a través de Telegram o d’internet ja que les autoritats no ens expliquen res», continua. Confirma, això sí, que el nombre de pacients locals amb pneumònia s’ha multiplicat «per dos i per tres» respecte a l’any passat. 

La laxitud de Minsk inquieta els països veïns 

La laxitud amb què les autoritats de Bielorússia afronten la pandèmia inquieta els països veïns. Fa un mes, a mitjans de març, el Kremlin va decidir vetar l’entrada de ciutadans bielorussos, mentre ha tancat la frontera comuna per a individus, permetent només el trànsit de mercaderies. La decisió, un fort cop per als habitants de les regions orientals, que tenen per costum acudir a la veïna Rússia a aprovisionar-se de gasolina i vendre els seus productes, no va agradar gens a Minsk. «La nostra estimada Rússia ha tancat la frontera», va reaccionar llavors el president Lukaixenko amb sarcasme.

                       

Temes:

Bielorússia