ALERTA SANITÀRIA INTERNACIONAL

El Japó declararà l'estat d'emergència pel coronavirus

La mesura s'aplicarà un mes a Tòquio i a sis prefectures més, que representen el 44% de la població del país

El Govern ultima un estímul de 911.000 milions d'euros per combatre els efectes econòmics de la crisi

zentauroepp53050270 people cross a street in tokyo s shinjuku district on april 200407104747

zentauroepp53050270 people cross a street in tokyo s shinjuku district on april 200407104747 / CHARLY TRIBALLEAU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El primer ministre japonès, Shinzo Abe, ha declarat aquest dimarts l’estat d’alerta sanitària per combatre la propagació del coronavirus en els principals centres de població durant un mes, i ha donat a conèixer un paquet d’estímul que ha descrit com un dels més grans del món per mirar de reduir l’impacte econòmic de la crisi sanitària.

«No hi ha temps a perdre [...]. Hi ha riscos d’una greu amenaça per a la vida de la gent», ha afirmat Abe en una roda de premsa per explicar la decisió adoptada. És la primera vegada en la història recent del país que s’aplica aquesta mesura, coneguda al Japó com a estat d’emergència, per fer front a una situació que, en principi, té unes dimensions que estan molt lluny de les d’altres països afectats pel Covid-19, com Espanya, Itàlia, els Estats Units i on va brollar la pandèmia, la Xina.

La mesura d’excepció, anunciada a partir dels poders especials que va rebre de part del poder legislatiu el mes passat el Govern d’Abe, afectarà Tòquio i sis prefectures més, algunes limítrofes amb l’àrea metropolitana i altres que s’han vist especialment afectades per la pandèmia, com la d’Osaka. 

El Japó va registrar el primer cas de coronavirus a mitjans de gener i fins ara ha afectat unes 4.800 persones, amb 108 morts, incloent-hi els infectats en un creuer que va ser sotmès a quarantena.

Però en els últims dies s’ha notat un repunt preocupant a Tòquio, i les autoritats de l’àrea metropolitana estaven pressionant el Govern d’Abe perquè declarés l’estat d’emergència a fi de comptar amb eines legals per aplicar les mesures necessàries.

Com ha advertit Abe, en els últims cinc dies s’ha duplicat la quantitat d’afectats pel coronavirus a Tòquio, on ja hi ha uns mil casos, però va dir que si es manté la tendència «en dues setmanes n’hi haurà deu mil, i en un mes, 80.000».

Tòquio és la seu dels pròxims Jocs Olímpics, que el 24 de març van ser ajornats del 2020 al 2021 davant l’agreujament de la crisi sanitària a tot el planeta.  «Hem declarat un estat d’emergència perquè jutgem que una ràpida propagació del coronavirus a tot el país tindria un enorme impacte en la vida i l’economia», va dir al Parlament anteriorment.

Estímul

El seu gabinet també finalitzarà el paquet d’estímul valorat en 108 bilions de iens (911.000 milions d’euros), equivalent al 20% de la producció econòmica del Japó, per esmorteir l’impacte de l’epidèmia en la tercera economia més gran del món.

Notícies relacionades

Això supera l’11% de la producció que ha destinat l’Executiu dels EUA presentat pel president Donald Trump i el 5% de la producció del paquet d’Alemanya.

Abe ha dit que la despesa fiscal directa ascendiria al 7% de l’economia, més del doble del que el Japó va gastar després del col·lapse de Lehman Brothers en la crisi del 2008.