ALERTA SANITÀRIA INTERNACIONAL

Open Arms participa en l'assaig clínic d'un tractament contra el coronavirus

Voluntaris de l'oenagé realitzen tests i distribueixen el tractament disponible a gent gran i treballadors de geriàtrics

La iniciativa és part d'un assaig de l'Hospital Germans Trias i Pujol i la Fundació contra la Sida, avalada per l'OMS

zentauroepp53004331 in this photo taken on wednesday april 1  2020  aid workers 200402174001

zentauroepp53004331 in this photo taken on wednesday april 1 2020 aid workers 200402174001 / Santi Palacios

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un grup de voluntaris de l’oenagé catalana Proactiva Open Arms està col·laborant en la realització de tests i la distribució del tractament disponible tant a persones de la tercera edat com a treballadors en residències geriàtriques de tot Catalunya afectades per la pandèmia del coronavirus. Es tracta d’«un dels col·lectius més vulnerables en aquesta emergència sanitària sense precedents», com recorda l’entitat en un comunicat.

La iniciativa s’integra en l’assaig dirigit pel doctor Oriol Mitjà, investigador de l’Hospital Germans Trias i Pujol, i coordinat pel doctor Bonaventura Clotet, de la Fundació contra la Sida i les Malalties Infeccioses. «La meta del projecte és identificar un tractament profilàctic que disminueixi la càrrega viral en pacients positius de Covid-19 i protegeixi els seus contactes, així com els treballadors considerats d’alt risc», descriu Open Arms.

Des del 30 de març, mig centenar de voluntaris de l’oenagé, «tots amb formació sanitària», sumen el seu esforç a la iniciativa, possibilitant que aquest grup de població vulnerable tingui accés a un tractament concebut per a «aturar la cadena de propagació i evitar més morts». Les residències geriàtriques són grans focus de ràpida propagació del virus, amb efectes devastadors. 

El tractament prova d’identificar una combinació de fàrmacs que limiti la transmissibilitat del Covid-19.  «L’estratègia, denominada ‘profilaxi posterior a l’exposició’, s’aplica amb èxit des de fa temps en el camp de la sida per prevenir la infecció en persones que han estat exposada al virus», detalla l’oenagé.

Abast a més de 3.000 persones

Notícies relacionades

«En la prova participaran 195 persones amb un diagnòstic positiu de Covid-19 inferior a 5 dies, que rebran un antiviral utilitzat per tractar el VIH, mentre que els seus contactes (una mitjana de 15 per cada afectat) rebran hidroxicloroquina, un medicament contra la malària, per protegir-los de la infecció. La intervenció la rebran un total de 3.000 persones aproximadament», afegeix el comunicat.

Els voluntaris d’Open Arms administraran el tractament a les persones infectades, faran proves a residents i treballadors dels centres per identificar potencials contagis i els administraran la profilaxi. El projecte ha sigut aprovat pel Departament de Salut de la Generalitat i l’Agència Espanyola del Medicament, i s’implementa en coordinació amb l’Organització Mundial de la Salut i amb cinc assajos més relacionats en tot el món. Els investigadors han creat una web (www.estudicovid19.org) per augmentar la participació en l’assaig clínic i obtenir resultats més ràpidament.