CRISI DEL CORONAVIRUS

Els EUA sumen un rècord de 10 milions d'aturats en només dues setmanes

Les sol·licituds d'atur provocades per l'aturada econòmica del Covid-19 van superar els tres milions la setmana passada

zentauroepp52987726 acompa a cr nica  eeuu restaurantes  was01  washington  dc  200402185959

zentauroepp52987726 acompa a cr nica eeuu restaurantes was01 washington dc 200402185959 / MICHAEL REYNOLDS

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La legió de treballadors damnificats per l’aturada de l’economia provocada pel nou coronavirus segueix creixent a un ritme sense precedents als Estats Units. El Departament de Treball ha anunciat aquest dijous que 6,6 milions de nord-americans van sol·licitar el subsidi d’atur la setmana passada, una xifra que, sumada als 3.3 milions de la setmana anterior, s’acosta ja als 10 milions de treballadors en tan sols mig mes. 

La dada ni tan sols registra la xifra real de nous aturats, sinó que només comptabilitza el nombre de treballadors que han pogut sol·licitar la prestació d’atur. El barem total s’estima bastant més alt, tenint en compte que moltes webs i números de telèfon per apuntar-se a l’atur s’estan col·lapsant aquests dies pel trànsit inusitat que estan registrant. Fins que comencés aquesta crisi, el rècord d’aturats en una sola setmana datava de l’any 1982, quan es van processar 695.000 sol·licituds de la prestació.

«El que normalment tarda mesos o trimestres a produir-se durant una recessió està succeint només en unes setmanes», ha dit l’economista en cap de Bank of America Merrill Lynch, Michelle Meyer. L’al·luvió de nous aturats respon a les mesures de confinament decretades ja per la majoria d’estats des que Califòrnia marqués la pauta a mitjans de març. Segons el recompte del ‘The New York Times’, 37 estats i dos territoris han ordenat a la seva població que es quedin a casa per mitigar la propagació dels contagis, una política que afecta 294 milions de persones.

El registre més baix

Abans que la pandèmia arribés als Estats Units, el país transitava per la plena ocupació, amb una xifra d’atur de tan sols el 3,5% de la població activa, el registre més baix de l’últim mig segle. La sagnia està sent particularment accentuada entre els treballadors de les petites i mitjanes empreses, segons un estudi de la Universitat de Carolina del Nord. Però l’aturada amb prou feines discrimina. L’ocupació en les manufactures i la indústria ha tornat a contreure’s després d’haver-se recuperat recentment de l’impacte de les guerres comercials de la Casa Blanca. 

Notícies relacionades

El president, Donald Trump, va firmar la setmana passada un paquet d’estímul massiu aprovat pel Congrés per mirar d’impedir el daltabaix econòmic provocat per l’aturada del consum i sectors tan importants per a l’economia com el turisme, l’hostaleria, l’esport, la cultura o l’espectacle. El paquet de 2,2 bilions de dòlars inclou un augment del subsidi d’atur, així com pagaments directes als nord-americans de 1.200 dòlars per adult (1.106 euros).

Un dels objectius de l’estímul fiscal és evitar una espiral d’impagaments entre els treballadors que han perdut els seus llocs de treball o han patit retallades de salari. Les expectatives no són, no obstant, gaire bones. D’acord amb les estimacions de Moody’s Analytics, fins a un 30% de les llars podrien deixar de pagar les hipoteques de les seves vivendes si l’economia continu tancada durant l’estiu, un percentatge que equivaldria a prop de 15 milions de llars, una xifra sense precedents històrics.