ENFRONTAMENT AL BRASIL

Una jutge impedeix a Bolsonaro promoure campanyes contra quarantenes

La decisió judicial prohibeix incentivar conductes contràries a les mesures restrictives imposades per contenir la pandèmia

bolsonaro-mascarilla

bolsonaro-mascarilla

3
Es llegeix en minuts
Efe

Una jutge del Brasil va ordenar aquest dissabte al Govern de l’ultradretà Jair Bolsonaro «abstenir-se» de promoure «peces publicitàries» que incentivin la tornada al treball i siguin contràries a les mesures restrictives imposades per governadors regionals per contenir la pandèmia del coronavirus. La decisió va ser presa per la jutge de guàrdia Laura Bastos Carvalho, de Rio de Janeiro, que va acatar un recurs de la Fiscalia contra possibles campanyes publicitàries institucionals que instin els brasilers a tornar a la normalitat, sense tenir com a base «documents tècnics».

Per al Ministeri Públic, aquesta mena de missatges «podria agreujar el risc de disseminació» del Covid-19 pel Brasil, que en un mes ha registrat 92 morts i gairebé 3.500 casos confirmats de la malaltia, segons l’últim balanç del Ministeri de Salut.

La magistrada fa referència a un vídeo que suposadament formava part d’una futura campanya oficial batejada com «el Brasil no pot parar», que ha circulat en les últimes hores per les xarxes socials i va ser compartit pel senador Flávio Bolsonaro, fill gran del president brasiler. El vídeo, en el qual s’animava els comerciants a reobrir els seus negocis i als treballadors autònoms a reprendre les seves activitats, se li va atribuir al Govern de Bolsonaro, tot i que la Secretaria de Comunicació de la Presidència ho va negar de manera taxativa.

En un comunicat, l’assessoria de premsa de l’Executiu va afirmar en una nota que el vídeo era «experimental» i que no va arribar a ser aprovat per a la seva divulgació pels canals oficials.

«Es pot destacar, perquè no quedin dubtes, que no hi ha cap campanya del Govern Federal amb el missatge del vídeo que està circulant, per tant, no hi va haver cap despesa», va subratllar.

No obstant, la jutge Bastos Carvalho es va anticipar a qualsevol moviment en aquest sentit i va ordenar al Govern abstenir-se de divulgar, «per ràdio, televisió, diaris, revistes, pàgines web o qualsevol altre mitjà, físic o digital», anuncis relacionats amb la campanya «Brasil no pot parar» o qualsevol altra que «suggereixi a la població» comportaments que «no es regeixin per directrius emeses pel Ministeri de la Salut».

La magistrada va determinar que l’incompliment de la sentència està subjecte a una multa de 100.000 reals (uns 20.000 dòlars) per infracció.

Prohibides les caravanes propresidencials

La Justícia de Rio de Janeiro també va vetar la celebració d’una caravana convocada per seguidors de Bolsonaro contra les mesures restrictives imposades en aquest estat, el segon més colpejat per la pandèmia. Un trentena de manifestants es van concentrar dissabte a l’aparcament d’un supermercat al barri de Tijuca, però un fort dispositiu policial va impedir la seva marxa fins al Palau de Guanabara, seu del govern de Rio de Janeiro.

Altres tribunals del Brasil van prohibir igualment aquesta mena d’actes a favor de la reobertura dels comerços, malgrat l’avenç del coronavirus, com defensa el cap d’Estat. No obstant, alguns simpatitzants de Bolsonaro sí van aconseguir realitzar tímides protestes a São José dos Campos, Taubaté i Pindamonhangaba, tres petites localitats a l’interior de l’estat de São Paulo.

Contra el «confinament en massa»

El president va generar aquesta setmana una enorme polèmica després d’un pronunciament en xarxa nacional en el qual va criticar el confinament en massa de la població decretat per alguns governadors regionals, va defensar la reobertura de les escoles i va aconsellar posar en quarantena només ancians i persones amb malalties prèvies.

Notícies relacionades

Bolsonaro ha qualificat de «crim» la imposició d’aquestes mesures restrictives i ha demanat públicament als brasilers que tornin als seus llocs de treball, contrariant les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). «El Brasil ha de tornar a la normalitat immediatament», va asseverar en la vigília en una entrevista telefònica a TV Bandeirantes.

A més, va tornar a infravalorar la gravetat de la pandèmia a l’afirmar que el coronavirus, «per al 90 % de la població, és una grip o res» i va recordar que l’any passat «van morir 700 persones per H1N1». També va posar en dubte la xifra de morts per coronavirus a Itàlia, el país del món amb un nombre més elevat de morts per la pandèmia, i a São Paulo, la regió del Brasil més afectada per la pandèmia de Covid-19 amb 68 morts i 1.223 positius.