COVID-19

L'ONU demana al G-20 un «pla de guerra» per frenar el coronavirus

Amb un escenari on la pandèmia continua creixent per tot el món, el secretari general de les Nacions Unides va assenyalar que es necessita un treball coordinat de tots els països

coronavirus-personal

coronavirus-personal

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, va demanar als països del G-20 un «pla de guerra coordinat» per frenar la pandèmia del nou coronavirus i va avisar que el creixement exponencial dels positius és «només la punta de l’iceberg».

Guterres es va referir a la situació derivada de la crisi del Covid-19 com una guerra i va concloure que no l’estem guanyant. «Aquesta guerra necessita un pla de guerra per combatre-la», va assegurar.

Els passos a seguir

Per al secretari general de l’ONU, el pla ha de compondre’s de tres àrees d’acció «bàsiques» que requereixen «una acció concertada dels membres del G-20». Són la supressió de la transmissió del Covid-19 «el més ràpid possible», treballar «conjuntament» per minimitzar l’impacte social i econòmic de la malaltia i cooperar per establir les bases d’una recuperació que construeixi una economia «més sostenible i inclusiva».

Quant a la interrupció de la transmissió, Guterres va recordar que ha de dur-se a terme sota la guia de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

«Tots els països han de poder combinar proves sistemàtiques, rastreig, quarantena i tractament amb restriccions de moviment i contacte, a fi de suprimir la transmissió del virus», va indicar. «I han de coordinar l’estratègia de sortida per mantenir-lo suprimit fins que la vacuna estigui disponible», va afegir.

Crisi humana

Amb referència a l’impacte social i econòmic del Covid-19, va especificar que «els desafiaments» que es presenten «són molt més grans que els del 2008. I al que ens enfrontem avui no és una crisi bancària, és una crisi humana», va asseverar.

En aquest context, mentre va ressaltar la necessitat de preocupar-se per les persones, les seves llars i dotar de capacitat econòmica a les empreses perquè puguin mantenir els llocs de treball, va aplaudir les mesures preses pels països desenvolupats en aquest àmbit, com ara les injeccions de liquiditat. Així mateix, va destacar que un programa d’estímul per ajudar els països en desenvolupament amb els mateixos objectius exigeix una inversió «gegant».

Fons econòmics suficients

«Per fer-ho, necessitem més recursos per al Fons Monetari Internacional (FMI) i altres institucions financeres internacionals, una emissió significativa de drets especials de gir, intercanvis coordinats entre els bancs centrals i mesures per alleujar el deute, com ara la renúncia al pagament d’interessos», va considerar. També va demanar l’aixecament de les sancions contra certs països, perquè poden «perjudicar» la seva capacitat de resposta a la crisi del Covid-19.

Notícies relacionades

Els líders dels països del G-20 van mantenir aquest dijous una reunió extraordinària per teleconferència per abordar la crisi provocada pel Covid-19, en què es van comprometre a «fer tot el necessari» i a fer ús de tots els mitjans al seu abast per minimitzar l’impacte social i econòmic de la pandèmia.

Així, van indicar que estan injectant en l’economia «més de cinc bilions de dòlars (4,5 bilions d’euros)» a través de mesures fiscals i de garanties econòmiques. També va sol·licitar als ministres de Finances i als governadors dels bancs centrals dels països del G-20 que coordinin un pla d’acció en resposta al Covid-19.