Crisi sanitària

El coronavirus arriba a la zona de l'Ebola de la República Democràtica del Congo

La zona nord-est del país africà fa un any i mig que es veu castigada per la mortal epidèmia

zentauroepp52892852 file photo  a peacekeeper serving in the united nations orga200327111907

zentauroepp52892852 file photo a peacekeeper serving in the united nations orga200327111907 / Olivia Acland

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

El coronavirus ha arribat a la zona del nord-est de la República Democràtica del Congo (RDC) castigada des de fa més d’un any i mig per un brot d’Ebola, segons han informat les autoritats sanitàries del país centreafricà. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va fer una seriosa advertència al continent i el va instar a preparar-se per al «pitjor» davant de la gravetat de la pandèmia.

El secretari tècnic del Comitè Nacional Multisectorial de la Resposta contra l’Ebola de la RDC, Jean-Jacques Muyembe, va informar d’un primer cas de Covid-19 confirmat a Kivu del Nord, una de les dues províncies afectades per l’Ebola, junt amb la veïna Ituri. «L’origen del cas encara està sota investigació», va afirmar Muyembe, en un comunicat emès la matinada passada.

Fins ara, la República Democràtica del Congo, que dimarts passat va declarar l’estat d’emergència i va tancar les fronteres nacionals per contenir el coronavirus, ha divulgat 54 contagis confirmats i quatre morts a causa de la malaltia.

Control de l’Ebola

El Covid-19 ha arribat a Kivu del Nord mentre les autoritats confien de manera prudent a poder proclamar la primera quinzena d’abril el final de l’epidèmia d’Ebola, declarada l’1 d’agost del 2018.

El passat dia 3, l’última pacient encomanada d’Ebola  i hospitalitzada al nord-est de la RDC va ser donada d’alta en un centre mèdic de la ciutat de Beni, segons va informar l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

L’OMS recomana esperar dos períodes complets d’incubació (42 dies) des que l’últim pacient doni negatiu per segona vegada abans de declarar el final del brot. Segons les últimes xifres oficials, els casos de contagi ascendeixen a 3.444 persones (3.310 casos confirmats i 134 de probables) i el nombre de morts es xifra en 2.264, dels quals els 2.130 van donar positiu en les proves de laboratori.

El brot actual d’Ebola s’ha vist obstaculitzat pel rebuig d’algunes comunitats a rebre tractament i la inseguretat a la zona, on actuen grups armats i milícies rebels que han atacat centres de tractament.

Notícies relacionades

Aquesta epidèmia és la segona pitjor des que es coneix la malaltia, només superada pel brot que va patir l’Àfrica Occidental entre el 2014 i el 2016, que va causar més d’11.300 morts.

El virus de l’Ebola es transmet a través del contacte directe amb la sang i els fluids corporals contaminats, provoca febre hemorràgica i pot arribar a una taxa de mortalitat del 90% si no és tractat a temps.