Crisi sanitària
El coronavirus arriba a la zona de l'Ebola de la República Democràtica del Congo
La zona nord-est del país africà fa un any i mig que es veu castigada per la mortal epidèmia

zentauroepp52892852 file photo a peacekeeper serving in the united nations orga200327111907 /
El coronavirus ha arribat a la zona del nord-est de la República Democràtica del Congo (RDC) castigada des de fa més d’un any i mig per un brot d’Ebola, segons han informat les autoritats sanitàries del país centreafricà. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va fer una seriosa advertència al continent i el va instar a preparar-se per al «pitjor» davant de la gravetat de la pandèmia.
El secretari tècnic del Comitè Nacional Multisectorial de la Resposta contra l’Ebola de la RDC, Jean-Jacques Muyembe, va informar d’un primer cas de Covid-19 confirmat a Kivu del Nord, una de les dues províncies afectades per l’Ebola, junt amb la veïna Ituri. «L’origen del cas encara està sota investigació», va afirmar Muyembe, en un comunicat emès la matinada passada.
Fins ara, la República Democràtica del Congo, que dimarts passat va declarar l’estat d’emergència i va tancar les fronteres nacionals per contenir el coronavirus, ha divulgat 54 contagis confirmats i quatre morts a causa de la malaltia.
Control de l’Ebola
El Covid-19 ha arribat a Kivu del Nord mentre les autoritats confien de manera prudent a poder proclamar la primera quinzena d’abril el final de l’epidèmia d’Ebola, declarada l’1 d’agost del 2018.
El passat dia 3, l’última pacient encomanada d’Ebola i hospitalitzada al nord-est de la RDC va ser donada d’alta en un centre mèdic de la ciutat de Beni, segons va informar l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
L’OMS recomana esperar dos períodes complets d’incubació (42 dies) des que l’últim pacient doni negatiu per segona vegada abans de declarar el final del brot. Segons les últimes xifres oficials, els casos de contagi ascendeixen a 3.444 persones (3.310 casos confirmats i 134 de probables) i el nombre de morts es xifra en 2.264, dels quals els 2.130 van donar positiu en les proves de laboratori.
El brot actual d’Ebola s’ha vist obstaculitzat pel rebuig d’algunes comunitats a rebre tractament i la inseguretat a la zona, on actuen grups armats i milícies rebels que han atacat centres de tractament.
Notícies relacionadesAquesta epidèmia és la segona pitjor des que es coneix la malaltia, només superada pel brot que va patir l’Àfrica Occidental entre el 2014 i el 2016, que va causar més d’11.300 morts.
El virus de l’Ebola es transmet a través del contacte directe amb la sang i els fluids corporals contaminats, provoca febre hemorràgica i pot arribar a una taxa de mortalitat del 90% si no és tractat a temps.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Guerra a Ucraïna Trump es limita a amenaçar Rússia amb aranzels mentre rearma Ucraïna
- Comissió Bilateral Estat-Generalitat ERC veu insuficient el nou finançament: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"
- Finançament autonòmic Andalusia esclata contra l’acord de finançament amb Catalunya i el Govern li ofereix acollir-se al mateix model
- Successos La investigació de l’incendi de Paüls apunta a l’acció humana com a causa: negligència o provocat
- Estudi científic ¿Per què algunes persones necessiten posposar més vegades el despertador? La ciència té una resposta (i afecta més les dones)