crisi sanitària global

El coronavirus afecta ja 21 països africans

L'OMS ha enviat experts a zones especialment vulnerables i ha dotat els laboratoris africans d'equips per portar a terme anàlisis clíniques

zentauroepp52794571 a doctor and laboratory specialists get ready with protectiv200316124237

zentauroepp52794571 a doctor and laboratory specialists get ready with protectiv200316124237 / YASUYOSHI CHIBA

2
Es llegeix en minuts
Reuters

Tanzània, Somàlia i Libèria han confirmat avui el seu primer cas de coronovirus, tres dies després que ho fessin divendres passat Etiòpia, el Sudan i Guinea, cosa que eleva a 21 els països del continent africà on s’han detectat casos de la malaltia. Fins ara, l’Àfrica s’havia deslliurat en gran manera de la ràpida propagació de Covid-19. S’hi han comptabilitzat de moment uns 300 casos. L’Àfrica, on viuen 1.300 milions de persones, és el continent que té la Xina com el seu principal soci comercial.

La majoria dels casos registrats a l’Àfrica eren estrangers o persones que havien viatjat a l’estranger. Aquest és el cas, per exemple, del primer infectat a Libèria. Es tracta del director de l’Agència de Protecció Mediambiental del país, Nathaniel Blama, que divendres va arribar d’un viatge a Suïssa, segons informa el diari ‘Front Page’. 

Als països afectats s’han establert proves ràpides i quarantenes per limitar la transmissió. Però ha crescut la preocupació respecte a la capacitat del continent per manejar la malaltia.

S’han comptabilitzat casos al Marroc, Tunísia, Egipte, Algèria, el Senegal, el Togo, el Camerun, Burkina Faso, República Democràtica del Congo, Sud-àfrica, Nigèria, la Costa d’Ivori, el Gabon, Ghana, Guinea, el Sudan, Kenya, Etiòpia, Tanzània, Somàlia i Libèria.

Kenya és l’economia més rica de l’Àfrica Oriental i un centre per a empreses multinacionals i les Nacions Unides. Etiòpia és la segona nació més poblada de l’Àfrica, amb 109 milions de ciutadans. Tant Addis Abeba com Nairobi són centres regionals de trànsit.

Viatges restringits

A la capital de Kenya, Nairobi, les autoritats van prohibir tots els esdeveniments públics importants i han informat que restringirien els viatges a l’estranger. L’alcalde de la capital d’Etiòpia, Addis Abeba, per la seva banda, ha instat els ciutadans a evitar el contacte personal pròxim, tot i que el ministre de Salut ha dit que no hi havia plans per cancel·lar vols.

A l’Àfrica encara reverberen els plors dels milers de morts per l’Ebola, sis anys enrere. El temor de repetir els errors del passat és latent en els especialistes. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha enviat experts a zones especialment vulnerables. S’ha dotat els laboratoris africans amb equips d’anàlisis clíniques i formació de més de 10.000 professionals.

Notícies relacionades

Com passa a l’Amèrica Llatina, l’OMS coneix fins on arriben les limitacions estructurals de la sanitat continental, informa Albert Gilbert des de Buenos Aires. Les autoritats nigerianes han assegurat, no obstant, que estan «més que preparades» per fer front a les circumstàncies. Paraules semblants s’han replicat en altres latituds amb una tranquil·litat potser sorprenent.