crisi sanitària global

Johnson ordena el confinament dels britànics durant tres setmanes

El primer ministre imposa restriccions severes i demana als ciutadans que es quedin a casa

zentauroepp52887355 britain s prime minister boris johnson addresses a news conf200323212105

zentauroepp52887355 britain s prime minister boris johnson addresses a news conf200323212105 / IAN VOGLER

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Boris Johnson va donar dilluns als britànics l’ordre de quedar-se a casa i va advertir que serà la policia la que s’encarregui del seu compliment.  En un missatge a la nació, el primer ministre britànic va anunciar el pràctic aïllament dels ciutadans per lluitar contra el coronavirus. «Cap primer ministre vol imposar mesures com aquestes», va afirmar Johnson, que va dir conèixer bé «el perjudici que tot això suposa per a la vida de la gent, els seus negocis i les seves feines».  Però davant de les circumstàncies actuals, va subratllar, és l’única sortida. «De moment no hi ha opcions fàcils. El camí que tenim per davant és dur, desgraciadament es perdran moltes vides». 

Botigues tancades, parcs oberts

A partir d’ara només podrà circular qui hagi de cuidar una altra persona o desplaçar-se per anar a la feina quan sigui absolutament necessari i no es pugui fer des de casa. Només podrà sortir per comprar productes de primera necessitat, com menjar o medicines i per fer una forma d’exercici al dia.  Només es permetrà anar juntes pel carrer un màxim de dues persones, a excepció de si es va amb d’altres amb les quals es convisqui. Queden prohibits tots els esdeveniments socials, inclosos casaments, baptismes i altres cerimònies, però s’exclouen funerals.

Els parcs continuaran oberts per fer exercici, però els grups no estan autoritzats. Queden tancats amb efecte immediat totes les botigues que no siguin d’aliments i llocs socials com biblioteques, parcs infantils o llocs d’oració. La policia tindrà poders per fer complir aquestes ordres, com la imposició de multes i per dispersar grups. Les restriccions s’imposen de moment per un període de tres setmanes.

Aglomeracions

Notícies relacionades

Abans de l’anunci, Johnson havia estat presidint el comitè d’emergència Cobra, on van ultimar els preparatius de la nova etapa en què ha entrat el Regne Unit. La xifra de morts és de 335, la meitat a Londres, on alguns hospitals es troben ja estan al límit. Malgrat això, al matí a la capital van tornar a repetir-se escenes d’autobusos i vagons de metro plens de gent. Massa persones encara en moviment i massa a prop les unes de les altres.

L’oposició laborista havia demanat mesures de «força» per obligar la gent a quedar-se a casa. Durant el cap de setmana les visites massives a platges, parcs o mercats ambulants de carrer van indignar les autoritats. Johnson va avisar el diumenge que una part dels ciutadans no estava complint la recomanació d’aïllament i que prendria decisions més dràstiques.