XACRA SOCIAL

L'Índia executa quatre condemnats per la violació en grup que va consternar el país

Una estudiant va morir després de ser torturada i violada per sis homes en un autobús

88590a13-e127-4fa0-bcda-180cb121c973-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

 L’Índia ha executat els quatre condemnats per la tortura violació en grup d’una jove el 2012 que va commocionar el país i va propiciar canvis en la legislació, cosa que suposa la primera aplicació de la pena de mort des de 2015.

Pawan Gupta, Vinay Sharma, Mukesh Singh i Akshay Thakur van ser penjats simultàniament al presidi de Tihar, a la capital índia.

«Per fi els han penjat, ha sigut una llarga lluita. Avui hem obtingut justícia, aquest dia el dediquem a totes les filles del país. Gràcies als jutges i al Govern», va dir als mitjans la mare de la víctima, Asha Devi, minuts després de l’execució.

La televisió NDTV va mostrar en directe a les 5.30 hora local l’esclat de joia entre les desenes de persones congregades davant les portes de la presó esgrimint cartells com «Gràcies als jutges».

Intent de frenar l’execució

Els quatre condemnats van intentar sense èxit frenar l’execució, fixada inicialment per al passat 22 de gener, presentant peticions de clemència i esgotant tots els recursos legals a la seva disposició.

En l’últim intent per evitar l’execució, els advocats de Gupta van apel·lar dijous davant del Tribunal Suprem contra el rebuig de la seva petició de clemència davant del president indi, Ram Nath Kovind.

El recurs ha sigut rebutjat pel màxim òrgan judicial aquesta mateixa matinada.

Una estudiant de fisioteràpia de 23 anys, batejada com «Nirbhaya» («Sense por», en hindi), va ser violada i torturada per sis homes el 16 de desembre de 2012 en un autobús en marxa a Nova Delhi, quan tornava al costat d’un amic a casa després de veure una pel·lícula en un cine de Nova Delhi. La jove va morir a causa de les ferides 13 dies després a un hospital de Singapur.

Quatre dels acusats  van ser sentenciats a mort el 2013, mentre que un cinquè es va suïcidar aquest mateix any a la presó, segons la versió oficial, i el sisè, que era menor d’edat quan es van produir els fets, va ser reclòs durant tres anys en un correccional de menors.

Onada d’indignació

Notícies relacionades

El cas va desencadenar una onada d’indignació sense precedents al país asiàtic, que per això va endurir la seva legislació contra les agressions sexuals.

Es tracta de la primera execució a  l’Índia des de fa cinc anys, quan l’Estat va penjar Yekub Memon per la seva participació en els atemptats terroristes que el 1993 van causar la mort de 257 persones a Bombai. 

Temes:

Índia