PANDÈMIA GLOBAL

Doble tancament sobre Betlem

La crisi del coronavirus provoca el tancament amb pany i clau de la localitat palestina envoltada pel mur de formigó que va aixecar Israel

Escoles, institucions, mercats, hotels i restaurants romanen clausurats i els carrers són deserts

zentauroepp52810826 topshot   a palestinian woman covers her face with her scarf200318202911

zentauroepp52810826 topshot a palestinian woman covers her face with her scarf200318202911 / MUSA AL SHAER

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba

El Hosh Syrian  és un dels hotels més pintorescos de Betlem. Situat al cor d’aquesta ciutat palestina on la tradició i la Bíblia indiquen que va néixer Jesucrist, l’establiment disposa també d’un dels restaurants de més qualitat i innovació culinària.

El seu xef i propietari, Fadi Kattan, sol penjar el cartell de «complet» amb dinars, sopars i allotjament de palestins, expatriats i turistes passatgers. Però des de fa una setmana, ha hagut de cancel·lar totes les reserves fins al 20 de març a causa de l’epidèmia de coronavirus. Betlem està tancada i barrada, «és com una ciutat fantasma», assegura Kattan per telèfon.

Tot va començar quan turistes sud-coreans que havien visitat Palestina i Israel van donar positiu en les proves del coronavirus al tornar a casa. Després es van descobrir nous casos a l’Hotel Angel de Beit Jala –ciutat veïna de Betlem–, on s’havien allotjat uns grecs que van donar positiu després del viatge.

Treballadors palestins aïllats

«Hi ha un grup de 43 persones sota quarantena, entre ells, 13 americans que han donat negatiu en les proves», explica a aquest diari Xavier Abu Eid, portaveu de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OAP). «Estan impressionats, els veïns els envien knafe (dolç palestí) i menjar tots els dies», comenta Abu Eid.

La resta d’aïllats en dos hotels són treballadors palestins confinats perquè van estar en contacte amb els turistes grecs encomanats. «Tenen entre 25 i 38 anys i no són casos complicats», confirma Abu Eid.

L’Autoritat Nacional Palestina (ANP) va declarar el tancament de tots els hotels a Betlem i localitats veïnes, es va demanar als turistes que tornessin als seus països i es va clausurar la ciutat, creant-se «una sensació general de pànic», explica Kattan.

Sensació d’ofec

Al ministre de Defensa israeliana, Naftali Bennett, li va faltar temps per imposar un segon tancament sobre Betlem, que es troba a 8 quilòmetres al sud de Jerusalem i està envoltada pel mur de formigó que Israel va aixecar a Cisjordània, una cosa que produeix sensació d’ofec. A la ciutat s’accedeix de forma directa pel control militar 300.

«Tenim un doble tancament, el de l’ANP i el d’Israel, la sensació és de clausura total. Les dues parts cooperen en la qüestió del coronavirus», confirma Abu Eid.

«Ni palestins ni israelians (ni estrangers) podem entrar o sortir de Betlem. Hem vist imatges angunioses de soldats israelians vestits amb vestits químics en el principal control militar», assenyala Kattan. 

A Betlem, totes les escoles, institucions públiques, hotels, restaurants, esglésies i mesquites estan tancats, inclosa la Basílica de la Nativitat. S’han prohibit les reunions nombroses, s’han fumigat espais col·lectius i contenidors d’escombraries i es recomana als ciutadans que no surtin de casa.

Població ben proveïda

«La situació és molt dràstica», assegura Kattan, que només recorre uns carrers buits per comprar a les botigues que es mantenen obertes. «Els mercats estan tancats, però alguns comerços, no, i tenen tots els productes. Falten mascaretes, gels sanitaris de mans i tovalloletes», relata el propietari de Hosh Syrian.

«Fins al moment no s’ha informat de cap desproveïment. La Cambra de Comerç d’Hebron ha enviat tots els productes necessaris a Betlem», indica Abu Eid.

«La ciutat és petita, tothom es coneix. Hi ha molta por a encomanar-se», comenta Kattan. Fins ara, 44 persones han donat positiu en  Covid-19 als territoris palestins, 39 a la Governació de Betlem, una a la de Tulkarem, al nord de Cisjordània, i quatre més que procedien de Jordània i es troben a Ramal·lah i Jericó, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Cap d’elles està greu. A Israel hi ha 433 casos.

Unes 2.000 persones es troben en quarantena a casa seva a Betlem perquè tenen algun símptoma de coronavirus, però no els han fet proves. «El Ministeri de Sanitat ha dut a terme 190 tests que han donat negatiu», apunta Kattan.

Temporada perduda per als hotels

Aquest hoteler dona per perduda la temporada en el seu negoci. Per a ell i la resta del sector de l’hostaleria, el coronavirus pot suposar la ruïna.

«El març és l’inici de la temporada alta, després d’un gener i febrer fluixos, després del Nadal. A final de març se celebrava la Marató de Betlem, que s’ha cancel·lat i suposava ingressos. Després tenim Setmana Santa i Ramadà, dies forts a nivell de turisme,» assenyala Kattan.

Molts clients estan anul·lant reserves a Hosh Syrian en dates posteriors al 20 de març. «Serà una època molt difícil per a aquesta indústria [turística] i li costarà aixecar-se», lamenta Kattan. 

Notícies relacionades

El problema de Betlem és que depèn econòmicament del turisme. «El desafiament ara és sobreviure a aquests temps difícils. Com a hotelers tenim obligació de pagar els salaris al nostre personal», diu Kattan.

L’ANP ha declarat l’estat d’emergència als territoris palestins durant 30 dies i s’estan prenent precaucions en diverses poblacions. En algunes esglésies de Ramal·lah (Cisjordània), per ordre del Patriarcat Llatí, no es permet l’entrada a missa de més de 15 persones i es reparteix gel desinfectant.