CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Un poble argentí, aïllat per coronavirus després d'un cas d'infidelitat amb una espanyola

La trobada entre una jove arribada d'Espanya i el seu amant obliga a confinar una localitat de 2.500 habitants

zentauroepp52826493 ame5345  buenos aires  argentina   17 03 2020   turistas son200318165132

zentauroepp52826493 ame5345 buenos aires argentina 17 03 2020 turistas son200318165132 / Juan Ignacio Roncoroni

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Un petit poble del nord-oest argentí té a aquestes hores la seva pròpia i modesta versió del ‘Decameró’, la sèrie de contes de Bocaccio. En lloc de la pesta bubònica que va afectarel nord italià durant el segle XIV i que va ser explicada en clau eròtica, la diminuta Selva, ubicada a 750 quilòmetres de la ciutat de Buenos Aires, és testimoni d’una història d’amor prohibit que l’ha portat a l’aïllament  en temps de coronavirus.

Selva forma part de Santiago del Estero, una de les províncies més pobres d’aquest país. Allà viuen unes 2.500 persones que actualment no poden entrar ni sortir del poble. Els bars i restaurants han tancat les portes, el mateix que els escassos edificis públics. Com en altres ciutats, amb prou feines es troben oberts els mercats i les farmàcies, que no són gaires.

Però el que diferencia Selva de la resta de l’Argentina és que la quarantena ha sigut forçada per un cas d’infidelitat que es va fer públic per una fanfarroneria. Tot va començar quan una dona va retornar fa una setmana d’Espanya  i va tornar a Córdoba, una província contigua a Santiago. A penes es va instal·lar, ella va trucar per telèfon a un jove més que conegut: una apassionada relació de l’adolescència la connectava amb Selva. El va convidar a la seva casa per recordar els dies en els quals es van prometre amor etern, malgrat que tots dos tenen ja parella.

Ell va pujar a un bus i la va anar a visitar. Abans del primer petó, l’amfitriona li va confessar que havia tingut símptomes del Covid-19. El seu convidat no es va intimidar, i quan va tornar al seu poble, va relatar de manera triomfal aquesta trobada. Ho va fer durant un dinar de recepció. Una vintena d’amics el van escoltar amb atenció i fins i tot van celebrar els seus flirtejos i estratègia seductora. Però, de sobte, van emmudir quan l’amic va dir al passar la paraula coronavirus.

Precaució

Notícies relacionades

Com era d’esperar, un dels comensals va avisar les autoritats del poble. La policia i el personal sanitari van intervenir immediatament en un assumpte que, de privat, va esdevenir públic. La governació de Santiago va avisar Córdoba del que havia passat entre llençols. La dona va ser obligada a aïllar-se. Després es va confirmar que estava infectada. Era el cas 32. El seu amant, els amics i les seves respectives famílies, també es van haver de quedar a casa seva, almenys fins que es comprovi que les anàlisis donin negatiu.

La por del contagi ha traspassat els estrets perímetres de Selva. El poblet es troba davant una carretera nacional que limita amb Ceres. Els veïns d’aquesta localitat de 2.500 habitants on s’arriba a penes creuant la ruta també han decidit autoaïllar-se.