Covid-19 al Brasil

Cassolada contra Bolsonaro a les grans ciutats brasileres per la manera com banalitza el coronavirus

El mateix dia que es va computar el primer mort per la pandèmia, el president va assegurar que el Covid-19 ha portat la «histèria» al gegant sud-americà

La impopularitat del president creix amb el nombre d'infeccions, que ja voregen les 300, en tant que ha arribat al Congrés la primera demanda de judici polític

bolsonaro-marcha-coronavirus

bolsonaro-marcha-coronavirus

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«Fora Bolsonaro», es va cridar dimarts a la nit a São Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Porto Alegre i Brasília. Les cassoles van acompanyar estrepitosament el reclam que es relaciona amb la manera com el president banalitza el coronavirus. El Covid-19 va provocar el primer mort en el gegant sud-americà, un home de 62 anys resident a São Paulo, amb quadros d’hipertensió i diabetis. El mateix dia, l’excapità de l’Exèrcit va parlar en to despectiu de la pandèmia. «Ha portat una certa histèria i alguns governadors, crec, tot i que puc estar equivocat, prenen mesures que perjudicaran, i molt, la nostra economia», va dir. Hores més tard, Bolsonaro va comunicar als brasilers que li va donar negatiu la seva segona prova per determinar si està infectat. Quinze persones del seu entorn que van viatjar amb ell als Estats Units estan infectats, entre ells el secretari Especial de Comunicació Social), Fábio Wajngarten. 

Al marge de les declaracions de Bolsonaro, el Govern d’ultradreta estudia sol·licitar al Congrés que reconegui l’estat de calamitat pública fins al 31 de desembre de 2020 i, d’aquesta manera, augmentar la despesa pública per enfrontar els desafiaments sanitaris.

Fins ara, 291 persones han contret el virus que Bolsonaro ha arribat també a considerar una «fantasia». Diumenge passat va donar la mà als manifestants que van demanar a Brasília el tancament del Congrés.  Alguns aliats de Bolsonaro van començar a prendre distància política a partir d’aquestes actituds. La diputada regional Janaina Paschoal, una de les artífexs del procés parlamentari que va portar a la destitució de Dilma Rousseff (2011-2016), va considerar que el president ha comès «un delicte contra la salut pública» al participar de la mobilització de diumenge passat i per això ha d’abandonar la presidència.

Judici polític

Notícies relacionades

La també advocada i professora universitària va estimar, no obstant, que «no hi ha temps» per instaurar un judici polític contra el dirigent a causa de la situació excepcional per la pandèmia. Enmig del trasbals creixent de la població, que ha tingut el seu pic dramàtic hores enrere amb la massiva fuga de tres presons paulistes de més d’un miler de presos als quals se’ls havien restringit les sortides per raons sanitàries, Bolsonaro va prometre aquest dimarts celebrar el seu aniversari el 21 de març amb una «festeta». Les seves paraules van provocar una dura reacció a les xarxes socials, des d’on va sortir després la convocatòria a la cassolada.

El Congrés ha rebut, no obstant, la primera sol·licitud d’«impeachment»  contra el president per haver encoratjat la manifestació. La ultradreta vol tornar als carrers malgrat les recomanacions del Ministeri de Salut. Els grups més radicals volen realitzar la seva nova manifestació en defensa de Bolsonaro davant les casernes i sota la consigna «¡ara és la guerra!». Han proposat mobilitzar-se el 31 de març, quan es complirà el 56è aniversari del cop d’estat que tant reivindica l’actual mandatari.