Emergència per Covid-19

Caos a tres presons del Brasil: s'escapen 1.350 presos enmig de motins

Les autoritats de São Paulo van informar que s'han presentat rebel·lions dels presoners a causa de la implementació de mesures preventives per combatre el coronavirus

brasil-carcel-fuga-efe

brasil-carcel-fuga-efe

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Almenys 1.350 presos es van escapar de diverses presons de l’estat de São Paulo, el més ric i poblat del Brasil, després d’una sèrie de motins motivats per les restriccions de les visites i sortides temporals derivades del combat al coronavirus. «Estan ocorrent actes d’insubordinació a Mongaguá, Tremembé i Porto Feliz, a més del pavelló semiobert de Mirandópolis», va dir la Secretaria de Seguretat Pública de São Paulo. Les imatges dels reclusos en plena fugida, alguns d’ells amb els rostres coberts, van guanyar immediatament els mitjans i van provocar estupor en una població que ja comença a enfrontar-se als sotsobres propis de les mesures sanitàries que va adoptar el Govern d’ultradreta.

 Com en altres de les recurrents crisis en el sistema carcerari, els presos van cremar matalassos i van fer detonar artefactes explosius. «Tant el Grup d’Intervenció Ràpida (GIR) com la Policia Militaritzada són al capdavant de la situació», van afegir les autoritats, a l’informar que ha començat la recaptura dels pròfugs. 

Notícies relacionades

La Policia Militaritzada (PM) de São Paulo va indicar que almenys 400 detinguts van abandonar el presidi de Mongaguá, al litoral de l’estat; 926 més, que majoritàriament estaven en règim semiobert, a Mirandópolis, interior de l’estat, i 30 més de Taubaté, a la regió coneguda com a Vale do Paraíba. En tots els motins s’ha pres un nombre encara no informat d’ostatges

Les autoritats van consignar que les rebel·lions van obeir a la suspensió de la sortida temporal que estava prevista per a aquest dimarts. «La mesura va ser necessària perquè beneficiaria més de 34.000 de sentenciats del règim semiobert que retornant a les presons, elevarien el potencial per contaminar i propagar el coronavirus en una població vulnerable, i generaria riscos a la salut de servidors públics i dels custodiats», va explicar la Secretaria de Seguretat.