COVID-19

L'Argentina tanca fronteres i suspèn classes per frenar el coronavirus

El Govern analitza la possibilitat de restringir les activitats a les grans ciutats sense afectar la producció essencial

Fins al moment s'han comptabilitzat 56 casos però les autoritats sanitàries creuen que les xifres augmentaran de manera sostinguda

argentina-fernandez-coronavirus

argentina-fernandez-coronavirus

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El Govern argentí ha decidit tancar les fronteres del país durant almenys 15 dies per evitar la propagació d’un coronavirus que ja infecta almenys 56 persones, entre elles un nen, i ha provocat dues morts. «Ningú hi podrà ingressar, tret d’òbviament els argentins natius o estrangers residents a l’Argentina», va precisar el president Alberto Fernández després de mantenir una reunió amb especialistes sanitaris. A partir de dimarts regeix a més la suspensió de vols provinents d’Europa, els Estats Units i la Xina, una mesura que s’havia anunciat divendres passat.

Acompanyat del governador de la província de Buenos Aires, el seu correligionari Axel Kicillof, i l’alcalde de la capital, l’opositor Horacio Rodríguez Larreta, el president va aclarir que els qui vulguin sortir del país podran fer-ho, ja que el «tancament de fronteres» serà només per «als que vulguin entrar».

Les classes, en tots els seus nivells, queden també suspeses fins al 31 de març tot i que es mantindran oberts els menjadors escolars que garanteixen almenys l’esmorzar i el dinar a bona part dels sectors socials castigats per la pobresa. El Govern va resoldre a més que es quedin a casa seva tots els majors de 65 anys,  per estar més exposats als pitjors efectes de la pandèmia. «Els assignarem horaris d’atenció específica en bancs o centres de salut, els fixarem un horari d’atenció», va precisar Fernández. A això se suma la prohibició que ja havia sigut anunciada de fer espectacles culturals o esdeveniments esportius.

En aquest context, el president i el seu equip definiran en les pròximes hores l’abast de la restricció d’altres activitats i les mesures d’estímul per evitar que s’agreugi la recessió econòmica d’un país amb 40% de pobres. «Queda clar que l’activitat econòmica es restringirà. Queda clar que hem de mantenir les fonts de treball i l’activitat», va explicar el cap d’Estat. Fernández creu que ara per ara no és pertinent declarar una quarantena generalitzada. «El problema és que hi ha molta producció que l’Argentina necessita. Si paro durant 14 dies la producció d’aliments generaré un enorme conflicte. 

Gir dramàtic 

L’adveniment del Covid-19 troba el Govern enmig de les negociacions amb els creditors del deute extern. L’Argentina hauria d’abonar només aquest any 62.000 milions de dòlars. L’escenari de la suspensió de pagaments és cada vegada més pròxim, d’acord amb els especialistes.

'Coronavirus avui'

Subscriu-te a la nostra newsletter per conèixer tota l'actualitat i la informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercusions

«L’agenda d’Alberto Fernández va canviar dramàticament quan es van detectar aquí els primers casos de la pesta. Tot indica, a més, que les coses només van començar al país. Ningú sap com evolucionarà aquí la crisi sanitària. ¿Serà tan devastadora com a Itàlia i, en certa mesura, Espanya? ¿O podrà ser prudentment continguda com a Alemanya?», es va preguntar el diari ‘La Nación’. 

Els comportaments socials

Notícies relacionades

El mandatari va demanar encaridament a la població atenir-se als protocols sanitaris, especialment aquells que han retornat a l’Argentina des de les zones més afectades. Un entrenador esportiu que havia arribat procedent dels Estats Units es va negar a complir la quarantena i va colpejar violentament un guàrdia de seguretat del seu edifici que li exigia retornar al seu domicili. La gravació de l’episodi va prendre estat públic. «Aquest senyor pagarà les conseqüències del que ha fet. Més enllà de les lesions, és un veritable irresponsable», va dir el president.

Fernández i els seus col·laboradors van trucar també a la població a no sortir a la desesperada els supermercats ni caure en el pànic especulatiu. D’acord amb el diari ‘Página 12’, a la ciutat de Buenos Aires ja s’han registrat algunes escenes de «psicosi». Els consumidors s’han comportat com si s’«acostés la Tercera Guerra Mundial».