Crisi sanitària

Portugal tanca als turistes la frontera amb Espanya

La circulació continua oberta per a treballadors transfronterers i mercaderies

igualada

igualada / Joan Mateu (AP)

1
Es llegeix en minuts
Efe

Portugal ha anunciat que restringirà la circulació a la frontera comuna amb Espanya per a l’activitat turística i d’oci durant almenys un mes, mantenint el transport de mercaderies i el flux de treballadors transfronterers.

La restricció ha sigut anunciada pel primer ministre lusità, António Costa, després de la teleconferència que va mantenir amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per abordar la gestió de les fronteres comunes.

«Hi ha d’haver la menor circulació possible en l’espai ibèric per garantir la seguretat de portuguesos i espanyols», ha dit Costa, que va explicar que es busca especialment evitar l’arribada de turistes espanyols durant la Setmana Santa, una època de l’any en què molts ciutadans del país veí visiten terra lusità.

Les mesures concretes seran divulgades aquest dilluns, quan està prevista una reunió entre els ministres d’Interior i de Sanitat de la Unió Europea (UE) per definir mesures de control sanitari a les fronteres internes i externes del bloc comunitari.

Efectivitat de les mesures

«Alguns controls poden estar justificats però la prohibició general de viatge no es considera una mesura efectiva per part de l’Organització Mundial de la Salut», deia divendres la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Notícies relacionades

Malgrat aquesta advertència són molts els països que han anunciat –des de Dinamarca fins a Polònia i Alemanya– que tanquen les seves fronteres amb pany i clau per impedir la propagació del virus. Una onada de decisions que ha portat a l’Executiu comunitari a anunciar la presentació aquest dilluns d’una nova bateria de directrius sobre controls fronterers per evitar el bloqueig de subministraments bàsics i el col·lapse de l’espai de lliure circulació de Schengen.

«Reforçar els controls a les fronteres exteriors de la UE, d’acord amb les nostres normes i obligacions internacionals, pot ajudar a garantir que el sistema Schengen funciona amb eficàcia. No obstant, la reintroducció dels controls fronterers dins de la UE, quan no està donat suport ni per dades ni per una decisió de les autoritats sanitàries, causa més danys que beneficis», ha avisat el president de l’Eurocambra, David Sassoli, que ha fet pinya amb Von der Leyen demanant coordinació i evitar mesures unilaterals.