PANDÈMIA GLOBAL

La recepta de Corea del Sud contra el coronavirus: anàlisis ràpides i massives

La malaltia s'ha cobrat 67 morts al país asiàtic, que ha aconseguit reduir els seus contagis d'un miler a menys d'un centenar en 10 dies

zentauroepp52754517 file photo  a medical staff member in protective gear uses a200313174941

zentauroepp52754517 file photo a medical staff member in protective gear uses a200313174941 / Kim Kyung Hoon

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

El coronavirus s’ha cobrat 67 morts a Corea de Sud i 1.016 a Itàlia després de partir de situacions anàlogues. Tots dos van diagnosticar els seus primers casos al gener, comparteixen una població similar i la pulsió per amuntegar-se en centres de culte. Corea del Sud està lluny d’erradicar l’epidèmia però ha reduït els seus contagis d’un miler a menys d’un centenar en 10 dies i el seu èxit desmenteix els que jutgen que dictadures com la xinesa juguen amb avantatge.

La recepta inclou els coneguts ingredients que expliquen l’èxit a la Xina, Singapur, Taiwan i altres països asiàtics: una societat solidària que assumeix els sacrificis personals en temps convulsos i un govern que dirigeix el timó amb eficàcia i previsió. El fet diferencial sud-coreà és un conscienciós mecanisme de rastreig, anàlisi i tractament. Els seus gairebé 20.000 tests diaris superen els que han practicat els Estats Units fins ara i expliquen una taxa de mortalitat del 0,7% quan la global abasta el 3,4%: molts dels infectats asimptomàtics o amb símptomes lleus que s’escapen del radar al món són diagnosticats a Corea del Sud. També influeix un procés ordenat que evita els sistemes sanitaris desbordats d’Itàlia o la Xina.

La població amb símptomes envia un formulari al registre del Ministeri de Sanitat i rep ben aviat una cita en algun dels 53 centres de control. Són casetes a les quals s’accedeix amb el cotxe i on el funcionari procedeix a la raspadura nasal del conductor dins del vehicle. Només calen 10 minuts per concloure el tràmit i les 96 clíniques públiques i privades emetran el diagnòstic en vuit hores amb una exactitud del 98%.  És ràpid, gratuït, eficaç i innocu per al personal sanitari. Més de 200.000 sud-coreans han sigut analitzats, el triple de persones que a Itàlia. La seva ràtio de 4.700 per milió d’habitants és la més gran del món.

Habitació aïllada

Notícies relacionades

El ciutadà que rep un missatge al mòbil amb el positiu serà sotmès a una quarantena domiciliària monitorat a distància fins que una ambulància el condueixi a l’habitació aïllada d’un hospital. El Govern rastreja els infectats per GPS i ofereix mapes actualitzats amb la seva ubicació perquè la resta els eviti. Són invasions a la intimitat ridícules en comparació amb la distopia orwel·liana xinesa.

Aquesta obra d’art amb precisió suïssa no s’improvisa. L’epidèmia de la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà, que va deixar 36 morts el 2015 va empènyer les autoritats a reformar el seu sistema de resposta davant de crisis sanitàries. Fins i tot va ser creat un departament per bregar amb el pitjor escenari. Sobre aquests pilars es va poder construir el mecanisme actual en tot just 17 dies. Corea del Sud ensenya que la inversió en preparatius salva vides sense necessitat de seriosos trencaments de les llibertats individuals ni d’empènyer el país a la ruïna: la factura del seu sistema és ridícula en comparació amb el desastre econòmic que provoquen les mastodòntiques quarantenes.