DRAMA MIGRATORI

Mor una jove guatemalenca embarassada després de caure del mur entre Mèxic i els EUA

Les autoritats d'El Paso culpen els «traficants de persones» per «animar-la i ajudar-la a enfilar-se» a la barrera

zentauroepp52760656 asylum seeking migrants from central america line up along t200313125725

zentauroepp52760656 asylum seeking migrants from central america line up along t200313125725 / ADREES LATIF

1
Es llegeix en minuts

Una jove de 19 anys procedent de Guatemala va morir dimecres després de tenir una forta caiguda quan intentava enfilar-se el mur fronterer entre Mèxic i els Estats Units, segons va informar la Patrulla Fronterera.

Miriam Estefany Girón Luna, que estava embarassada de set mesos, va intentar travessar dissabte la frontera entre els dos països a prop d’El Paso (Texas) quan es va precipitar al buit des del mur, que té uns sis metres d’altura.

La migrant va ser localitzada per agents de la Patrulla Fronterera, que van sol·licitar una ambulància per traslladar-la a l’Hospital del Sol de la localitat d’El Paso, on l’equip mèdic la va estabilitzar i li va practicar una cesària d’emergència, però el nadó no va sobreviure.

La guatemalenca va patir una hemorràgia cerebral, laceracions del fetge i els ronyons i una fractura de la pelvis, així com diferents contusions que van requerir intervencions quirúrgiques, segons informacions del diari local ‘Prensa Libre’.

Company sota custòdia

Miriam viatjava amb un home de 26 anys, suposadament la seva parella. Va ser ell que es va posar en contacte amb la Patrulla Fronterera per demanar ajuda. Ara aquest home es troba sota custòdia de les autoritats dels Estats Units.

Gloria Chavez, responsable a El Paso de l’Oficina de Duanes i Protecció Fronterera dels EUA, va culpar de la mort els «traficants de persones», que «la van animar i van ajudar a enfilar-se» a la barrera. «Treballarem amb els nostres companys de Mèxic per trobar els responsables de posar aquestes vides en perill», va afegir en un comunicat.

Notícies relacionades

Segons informacions de mitjans locals, Miriam Estefany Girón Luna era treballadora social i volia arribar als EUA per ajudar la seva família econòmicament.

El Ministeri d’Exteriors de Guatemala va expressar la seva «consternació» pel «lamentable fet» que incumbeix una altra família guatemalenca i va informar que ha començat els processos corresponents i espera rebre la documentació pertinent per determinar la causa de la mort i repatriar amb èxit la morta.