PROCÉS JUDICIAL ALS EUA

Chelsea Manning intenta treure's la vida per tercera vegada

L'exanalista de l'Exèrcit dels EUA va filtrar documentació al portal Wikileaks

zentauroepp52747880 files  in this file photo taken on may 02  2018 former us so200312103043

zentauroepp52747880 files in this file photo taken on may 02 2018 former us so200312103043 / TOBIAS SCHWARZ

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Europa Press

L’exanalista de les Forces Armades nord-americanes Chelsea Manning, que va filtrar documentació secreta al portal Wikileaks, ha intentat treure’s la vida a la presó, segons els seus advocats, que han afirmat que la jove s’està recuperant en un hospital.

L’oficina del xèrif d’Alexandria (Virginia), on hi ha la presó on està internada Manning, de 32 anys, ha confirmat que dimecres al migdia va haver-hi «un incident». «La nostra plantilla va respondre de manera adequada i Manning està sa i estalvi», ha explicat, segons The New York Times.

Manning ja va estar set anys internada en una presó militar –onze mesos en aïllament–, després de ser condemnada el 2013 per entregar més de 300.000 arxius a Wikileaks. El 2017, el llavors president, Barack Obama, va commutar la major part de la pena.

Negativa a testificar

Manning va estar dos mesos entre reixes el 2019, en aquesta ocasió per negar-se a testificar, però va quedar en llibertat després de la cancel·lació del gran jurat establert llavors. Va tornar a la presó després d’una nova citació fallida davant d’un segon gran jurat i aquest divendres està previst que comparegui davant d’un jutge.

«Segueix ferm en la seva negativa a participar en un procés secret que veu susceptible d’abusos», ha subratllat el seu equip de defensa, que ha insistit que Manning «no trairà els seus principis». Amb el d’aquest dimecres, ja en són tres les vegades que ha intentat suïcidar-se, després de les dues temptatives prèvies el 2016.

Notícies relacionades

«Les seves accions evidencien la fortalesa de les seves conviccions, així com el profund mal que continua patint com a resultat del seu confinament ‘civil’», han criticat els advocats, que han confirmat que la vista de divendres, en principi, segueix en peu.

Les investigacions del gran jurat formen part de les indagacions obertes contra Wikileaks i el seu fundadorJulian Assange, sobre el qual pesa una ordre d’extradició. El Departament de Justícia nord-americana va anunciar el 2019 els càrrecs contra Assange, que està a l’espera de la decisió que puguin adoptar sobre el seu trasllat les autoritats del Regne Unit.