crisi sanitaria mundial

La Xina es prepara per anunciar que ha aconseguit vèncer el coronavirus

El viatge del president del país, Xí Jinping, a la ciutat de Wuhan, epicentre de la crisi mundial, coincideix amb la dràstica disminució d'infectats al país

zentauroepp52715494 in this photo released by china s xinhua news agency  chines200310124913

zentauroepp52715494 in this photo released by china s xinhua news agency chines200310124913 / Xie Huanchi

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Xi Jinping ha comparegut aquest matí a Wuhan, la capital provincial de Hubei, com el Cèsar per les Gàl·lies. La visita sorpresa del president a l’epicentre de l’epidèmia anticipa la imminent declaració de victòria en la guerra popular que dos mesos enrere li va declarar al coronavirus i empeny la tornada gradual a la normalitat d’una regió clau en l’economia nacional. El president, amb la preceptiva mascareta, va passar revista a les tropes que han lluitat en avantguarda: metges i infermeres, militars, comitès veïnals i voluntaris. També es va dirigir a través de videoconferències als últims pacients i va agrair l’esforç comunitari amb un discurs èpic.

La intenció de la visita, va anunciar l’agència Xinhua, era «supervisar les mesures de prevenció». La seva arribada ha sigut acompanyada d’eco propagandístic i lloes a la resiliència dels ciutadans. «La victòria de Wuhan és una victòria per a Hubei, la victòria de Hubei és una victòria per a la Xina», seguia Xinhua. «La batalla continua, però la victòria és a prop», concloïa.

Xi Jinping va prendre el comandament de la lluita contra l’epidèmia després que les autoritats sanitàries i polítiques de Hubei certifiquessin la seva afecció a la vella tradició d’escombrar els problemes sota l’alfombra. Xi va aclarir que la Xina s’enfrontava a la crisi sanitària més gran des de la fundació de la República, va concitar a la ciutadania a una «guerra popular», va amenaçar amb càstigs als tebis i va convocar al Comitè Permanent del Politburó cada setmana. El diari ‘Global Times’, conspicu trobador del seu lideratge, aclaria aquest matí que «ha emès diàriament instruccions orals i escrites».

Reducció d’un terç

Es comença a veure la llum a la Xina. Aquest matí han reportat 19 nous casos més quan setmanes enrere fregaven els dos milers. Dos són viatgers arribats des d’Espanya i el Regne Unit.  Avui es desmantellava l’últim dels 12 hospitals aixecats quan el sistema sanitari era incapaç d’atendre l’al·luvió d’infectats. Els pacients al país s’han reduït a un terç en dues setmanes, dels 58.000 als 19.000, i una vintena de províncies han aixecat, en els últims dies, el màxim nivell d’alerta.

L’èxit respon l’eficaç i trasbalsadora quarantena que continuen patint gairebé 60 milions d’habitants a Hubei. Les autoritats relaxaran ben aviat les condicions vigents des del forrellat del 24 de gener i ja s’han donat ordres perquè la província comenci a desemmandrir-se. Els aeroports reobriran la setmana que ve i des d’avui funciona l’anomenat Codi de Salut, utilitzat a la resta del país, que decideix la llibertat de moviments de cada ciutadà en funció del color assignat (verd, groc o vermell).

Hubei va superar l’any passat en dos punts el creixement econòmic nacional. És un important centre de producció fabril, allotja desenes de multinacionals i fa de nus de comunicacions per al trasllat de persones i mercaderies a través de l’àrea central, així que difícilment la locomotora xinesa recuperarà la seva velocitat de creuer amb la província aturada. La visita de Xi remarca el missatge que ja és segur tornar a treballar.

Corporacions agrícoles

Notícies relacionades

Ying Yong, el nou cap provincial, ha emfatitzat el «progrés de la situació». «Hem d’ajudar les companyies que subministren els seus productes a la cadena global, als projectes d’infraestructures i a les corporacions agrícoles perquè reprenguin la seva activitat de manera gradual però sense oblidar les mesures de seguretat», ha ordenat. Ying integra la nova cúpula política provincial després que Pequín netegés la que havia facilitat, amb la seva ineptitud, l’expansió del coronavirus la primera setmana.

La Xina s’esforça ara a evitar una segona onada d’infeccions amb l’imminent flux dels milions d’emigrants laborals que havien quedat atrapats en les vacances d’Any Nou. També preocupen els viatgers arribats de països on el coronavirus s’expandeix sense fre.

Temes:

Xina Xi Jinping