LA CURSA A LA CASA BLANCA

Sis estats posen a prova la viabilitat de la candidatura de Sanders

El socialdemòcrata necessita guanyar a Washington i Michigan per mantenir les opcions

zentauroepp52706014 u s  democratic presidential candidate bernie sanders speaks200309183645

zentauroepp52706014 u s democratic presidential candidate bernie sanders speaks200309183645 / LUCAS JACKSON

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Objectivament queda encara molt perquè concloguin les primàries demòcrates: 38 estats i territoris encara no han votat i el 62% dels delegats que escolliran el candidat segueixen en suspens. A la pràctica, no obstant, el camí s’ha estret enormement per a Bernie Sanders, després de veure com el seu avantatge s’esfumava en el ‘superdimarts’ i Joe Biden consolidava el vot moderat arran de l’abandonament dels candidats centristes que havien constret fins aleshores els seus resultats. El calendari també afavoreix el vicepresident de Barack Obama, per això la cita electoral d’aquest dimarts en sis estats s’ha convertit en un examen crucial per al socialdemòcrata, obligat a demostrar que és capaç de recuperar l’impuls perdut i plantar cara fins al final al candidat de l’‘establishment’ demòcrata.

No serà fàcil, perquè els sondejos corren en contra seu. Entre els sis estats en joc, n’hi ha dos de meridionals (Missouri i Mississipí), on la victòria de Biden es dona per feta gràcies al vot negre, que es va inclinar a favor seu per un marge de 31 punts el ‘superdimarts’. Les enquestes també l’afavoreixen a Idaho i Dakota del Nord, tot i que per un marge molt més reduït, i la veritable batalla s’entaularà a Washington i Michigan, els estats que més delegats reparteixen. Sanders confia a guanyar en el bastió progressista de Washington, però és en l’estat obrer de Michigan on ha dipositat totes les esperances per donar un cop d’autoritat i demostrar que és encara un candidat viable.

Nous recolzaments

Notícies relacionades

El bressol del motor ja va rellançar la seva candidatura fa quatre anys, quan va remuntar els més de 20 punts de desavantatge que portava a les enquestes per acabar imposant-se per la mínima a Hillary Clinton, un punt de partida molt similar a l’actual. Però la jornada també servirà per comprovar si Sanders és capaç d’atreure el gruix dels votants d’Elizabeth Warren, la candidata progressista que va abandonar la setmana passada sense recolzar cap candidat.

En les últimes hores el senador per Vermont ha rebut el suport de l’històric activista negre Jesse Jackson i del Partit de les Famílies Treballadores, abocat fins ara amb Warren. Biden, d’altra banda, s’ha emportat el recolzament de Kamala Harris i Cory Booker, dos dels precandidats demòcrates que s’han quedat en el camí.