La crisi al país sud-americà

Veneçuela acusa els EUA de l'incendi en instal·lacions del Consell Nacional Electoral

El foc va devorar 49.408 màquines de votació en tot just mitja hora

Un grup armat es va adjudicar aquest atac, però el Govern va assenyalar directament Washington

venezuela-cne-reuters

venezuela-cne-reuters

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

La majoria de les màquines de votació de l’automatitzat sistema electoral de Veneçuela es van cremar durant un voraç incendi.  Un ignot grup armat que es va identificar com a Front Patriota Veneçolà es va adjudicar l’acció. «Aquest 7 de març es va iniciar l’Operació Sodoma als coberts del CNE, aquest ens que ha vulnerat els drets del poble en eleccions fraudulentes», es va assenyalar a través d’un vídeo. La vicepresidenta Delcy Rodríguez va responsabilitzar, no obstant, els Estats Units dels fets. «Tenen por de les eleccions perquè saben que els donarem una pallissa», va dir en relació amb els comicis parlamentaris que s’haurien de realitzar a finals d’aquest any. «Tot i que sabotegin Veneçuela, hi haurà eleccions. Ells saben el que els espera», va afegir.

La presidenta del qüestionat Consell Nacional Electoral (CNE). Tibisay Lucena, va informar que dissabte a la nit es van cremar «49.408 màquines de votació, 400 butlletes electròniques, 22.434 inversors de corrent, 127.000 membranes, és a dir butlletes (electròniques), 49.323 sistemes d’autenticació integrada, és a dir les captaempremtes». D’acord amb Lucena, el foc va devorar en menys de mitja hora la instal·lació que es troba a El Petare, un dels barris populars de Caracas. «Va ser poc el que es va poder rescatar», només 562 màquines de votació, 724 captaempremtes i 24 servidors. «Si hi ha grupuscles pensant que amb això aturaran processos electorals estan equivocats, no coneixen la voluntat dels homes i dones democràtics», va afirmar.  Dos fiscals han començat a investigar els fets.

El CNE és blanc de fortes crítiques per part dels adversaris del Govern. La seva reforma és, de fet, un dels punts que busca acordar el madurisme amb un sector de l’oposició que ha abandonat Juan Guaidó, el líder parlamentari a qui Washington i uns 54 Governs més han reconegut com a «president encarregat» d’aquest país. Fins i tot dirigents encara pròxims a Guaidó haurien començat sigil·losament a acceptar la possibilitat d’una negociació amb el Palau de Miraflores per renovar l’òrgan electoral de cara a les pròximes parlamentàries. Una de les exigències de tots els contendents de l’oficialisme és el cap de Lucena.

Els possibles escenaris

Notícies relacionades

Nicolás Maduro està convençut que les eleccions legislatives li seran favorables malgrat el col·lapse econòmic i el desencantament social. El Palau de Miraflores creu que, a diferència de finals de 2015, l’oposició arribaria fragmentada i el madurisme recuperaria el control de l’Assemblea Nacional (AN). Una enquesta de la consultora Datanálisis coneguda setmanes enrere conclou que més del 80% dels veneçolans espera que l’oposició participi d’aquests comicis que s’haurien de celebrar al desembre. 

En aquest context, la facció que encapçala Guaidó espera dimarts recuperar la iniciativa política amb una nova mobilització a nivell nacional. «Anem al carrer, juntament amb tots els sectors del país», va dir des del seu compte de Twitter. Alhora, el diputat va recordar que un nou CNE serà vàlid només si és juramentat per l’Assemblea Nacional que ell presideix.