Londres i Brussel·les xoquen en la seva primera setmana de negociacions

El negociador europeu, Michel Barnier, adverteix que hi ha «divergències serioses» sobre pesca i altres elements fonamentals de la nova relació entre la UE i el Regne Unit

zentauroepp52642659 brussels  belgium   05 03 2020   european commission s head 200305181314

zentauroepp52642659 brussels belgium 05 03 2020 european commission s head 200305181314 / STEPHANIE LECOCQ

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Les negociacions entre Londres i Brussel·les han arrencat aquesta setmana amb el previsible xoc de posicions entorn dels quatre àmbits que el negociador europeu, Michel Barnier, considera fonamentals per arribar a un acord entre el Regne Unit i la UE: pescacooperació judicial i policial en matèria penal, governança i estàndards comuns que evitin el dúmping social, laboral, mediambiental o fiscal. «Per ser totalment franc hi ha moltes divergències i molt serioses», ha indicat Barnier després de la primera ronda de converses amb l’equip liderat pel britànic David Frost.

La ronda va arrencar dilluns passat a Brussel·les amb 11 taules de negociació paral·leles que cobreixen tots els àmbits de la negociació tret de la política exterior i la defensa, ja que el Govern britànic ha indicat que no vol negociar un acord particular sobre aquest assumpte. «Les diferències són importants però la ronda ha sigut important per entendre on són les grans divergències en aquests moments», apunten fonts de l’equip de Barnier.

Evitar la competència deslleial

La primera de les discrepàncies es refereix a la negativa del Regne Unit a acordar un mecanisme de control que garanteixi que no hi haurà distorsions al comerç i avantatges injustos que portin a una competència deslleial. Londres assegura compartir aquesta ambició però no ho vol posar per escrit. A més, tampoc es vol comprometre a aplicar el Conveni Europeu de Drets Humans ni que el Tribunal de Justícia de la UE jugui cap paper a l’hora d’interpretar el dret europeu i particularment els drets fonamentals de les persones. 

Notícies relacionades

A això se suma que Londres aspira a negociar acords sectorials en comptes d’un gran acord d’associació com pretén la UE per garantir un acord coherent, que eviti multiplicar els processos de ratificació que podrien augurar problemes en el futur. Quant al futur pacte pesquer, el Regne Unit es nega que formi part de la futura relació i vol negociar l’accés recíproc a les aigües any a any, fet que segons el parer de Barnier «és irrealitzable» i «impossible» en el cas d’algunes espècies subjectes a plans multianuals.

Malgrat aquests elements de fricció i l’exigent termini marcat per Londres, «continuem pensant que podem trobar un bon acord per a les dues parts. Aquests últims dies han sigut constructius. L’equip de David Frost és molt professional i competent, i seguirem en aquest esperit en els pròxims mesos», ha explicat el polític francès. La pròxima ronda tindrà lloc a Londres a partir del 18 de març i l’objectiu és fer balanç d’aquesta primera fase al juny.