GUARDÓ PERIODÍSTIC

La corresponsal a Jerusalem d'EL PERIÓDICO, Ana Alba, guanya el premi Julio Anguita Parrado

El jurat destaca el seu «rigor, responsabilitat i compromís amb les poblacions més vulnerables dels conflictes armats»

zentauroepp47878848 ana alba gaza 2012200305203352

zentauroepp47878848 ana alba gaza 2012200305203352

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La corresponsal d’EL PERIÓDICO a Jerusalem, Ana Alba, ha sigut guardonada aquest dijous amb el Premi Internacional de Periodisme Julio Anguita Parrado. El jurat del premi, creat que en honor al reporter cordovès mort a la guerra de l’Iraq el 2003, ha destacat el «rigor, la serietat, la sensibilitat i el compromís» amb el «patiment de les poblacions més vulnerables dels conflictes armats».

«Al llarg de la seva trajectòria professional sempre ha demostrat una gran generositat amb els seus companys de professió i una enorme versatilitat per treballar en diferents mitjans i suports», afegeix el jurat. El Premi Julio Anguita Parrado, creat el 2007 per iniciativa del Sindicat de Periodistes d’Andalusia, en col·laboració amb la universitat, l’Ajuntament de Còrdova i el Parc Joier reconeix la tasca dels professionals de la informació en defensa de la llibertat d’expressió i els drets humans. 

 Alba porta des de l’any 2011 cobrint la informació d’Israel i Palestina per a EL PERIÓDICO, i és una de les periodistes espanyoles que més temps fa que viu a Jerusalem. En aquest temps ha cobert les dues guerres de Gaza, el 2012 i el 2014.

Compromís amb els drets humans

El jurat ha valorat el seu continu esforç per «explicar amb gran senzillesa un dels conflictes més complexos i llargs que existeixen; la seva capacitat per buscar històries simples però que expliquen, en tota la seva dimensió, la gravetat d’aquest conflicte, el seu compromís en la defensa dels drets humans i en la denúncia de les injustícies, la seva empatia amb les víctimes que pateixen, la recerca d’una objectivitat que no sempre és fàcil i el seu afany per donar veu i protagonisme a les dones, que de vegades en aquestes parts del món són víctimes d’una doble condemna».

Ana Alba va iniciar la seva trajectòria professional als Balcans, des d’on va cobrir la postguerra de Bòsnia i la guerra de Kosovo. Ha desenvolupat la major part de la seva carrera com a ‘freelance’ i, a més de per a EL PERIÓDICO, va treballar anteriorment per al diari ‘Avui’.

El seu últim projecte, realitzat conjuntament amb la també periodista Beatriz Lecumberri, és el documental ‘Condenadas en Gaza’, en què s’endinsa en la situació de les dones de la franja de Gaza que tenen càncer i que, a causa del bloqueig israelià, ni poden viatjar ni poden rebre el tractament que necessiten.

Notícies relacionades

El jurat del premi Julio Anguita Parrado d’aquesta edició ha estat format pel periodista Ramón Lobo Leyder; Ana Cárdenes Alonso, delegada de l’Agència Efe a Jerusalem; Miguel Chaparro Escudero, excorresponsal de Canal Sur al Marroc; Teresa Vera Balanza, professora de Periodisme a la facultat de Ciències de la Comunicació de Màlaga; Rosa Aparicio Baruque, directora del gabinet de Comunicació de la Universitat de Còrdova; Antonia Parrado Rojas, mare de Julio Anguita Parrado, en representació de la família, i Francisco Terrón Ibáñez, secretari general del Sindicat de Periodistes d’Andalusia, que ha actuat com a secretari del jurat, amb veu però sense vot.

En l’edició de l’any passat del prestigiós premi de periodisme Cirilo Rodríguez, Ana Alba va quedar finalista.

Temes:

Israel