CARRERA A LA CASA BLANCA

Biden arrasa a Carolina del Sud i redefineix les primàries

Es consolida com a principal rival de Sanders abans del transcendental superdimarts

El vot negre cimenta el primer triomf en un estat de l'exvicepresident d'Obama

joe-biden

joe-biden

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Joe Biden ha lluitat tres vegades per ser candidat demòcrata a la presidència dels Estats Units, la primera, el 1988. Fins aquest dissabte, ni una vegada havia guanyat un estat en unes primàries, però l’exvicepresident de Barack Obama ho va fer a Carolina del Sud en una victòria aclaparadora en el primer estat on el vot negre és fonamental. El seu triomf ressuscita una campanya que es veia a la corda fluixa i redefineix les primàries. «Fa uns dies els mitjans i els comentaristes havien declarat morta aquesta campanya. [...] Estem molt vius», va dir un extàtic Biden en el seu discurs de celebració a Colúmbia.

A les portes del superdimarts, quan voten 14 estats i un territori i es reparteixen més de 1.300 delegats, el 34% del total, Biden surt de Carolina del Sud amb el que als EUA es diu «momentum». També, amb una victòria que ha animat les donacions a la seva campanya, els comptes de la qual necessitaven urgentment aquesta injecció de fons. Ha guanyat nous recolzaments. I tot i que sigui per un parell de dies es consolida com el principal rival de Bernie Sanders, molt distant segon a Carolina del Sud però encara favorit als estats que reparteixen més delegats, Califòrnia i Texas, territoris diversos on compta molt el vot hispà, el recolzament del qual Sanders va demostrar tenir a Nevada .

En aquest duel amb el progressista Biden es va centrar parcialment en el seu discurs. «La majoria no vol la promesa d’una revolució, no vol més promeses, vol resultats», va dir Biden, que va defensar idees com «construir sobre la reforma sanitària d’Obama, no desarticular-la». Presentant-se a si mateix com l’opció dels qui busquen «un demòcrata de tota la vida, orgullós demòcrata», el candidat a més llançava un dard al senador independent de Vermont que li servia de passada per qüestionar el multimilionari exalcalde novaiorquès, i antic republicà, Michael Bloomberg,

És justament Bloomberg, amb la seva injecció de 500 milions de dòlars fins ara en campanya i anuncis i una arriscada estratègia de saltar-se les quatre primeres cites de caucus i primàries, qui planteja un dels reptes més importants per a la resurrecció total de Biden. I tot i que tant el milmilionari com Pete Buttigieg i Amy Klobuchar lluiten aquest dimarts, estan forçats a obtenir bons resultats si no volen sucumbir a la pressió intensificada per retirar-se i unificar el vot moderat entorn de l’exvicepresident.

De moment, el multimilionari Tom Steyer, que havia jugat totes les seves cartes i gairebé 24 milions de dòlars apostant per Carolina del Sud, va anunciar després del seu tercer lloc que abandona la carrera. Elizabeth Warren, amb cap altre resultat decebedor (cinquè lloc), no ha mostrat cap intenció de llançar la tovallola i continua plantejant-se com a alternativa a Sanders en el camp progressista.

Vot negre transcendental

Notícies relacionades

Després de mals resultats a Iowa i Nou Hampshire i un segon lloc a distància de Sanders a Nevada, la candidatura de Biden, de 77 anys, rejoveneix amb el triomf a Carolina del Sud, on es va imposar en pràcticament totes les categories de vot (tret de la dels qui tenen entre 17 i 29 anys). En aquesta victòria pot haver influït la seva bona actuació en l’últim i caòtic debat. També, una intensa campanya mediàtica de l’aparell i els centres de poder contra Sanders que voreja la histèria. Però sens dubte un factor definitiu va ser la seva aposta a tot o res per guanyar el vot en la comunitat negra, amb què fa dècades que estableix llaços i que aquest dissabte li va demostrar que la lleialtat importa. Biden es va emportar el 61% del vot contra el 17% de Sanders entre els negres. I la mobilització d’aquesta part de l’electorat és clau per als demòcrates, tot i que no única, si volen mantenir les seves opcions de guanyar Donald Trump al novembre.

En aquesta victòria va ser determinant el recolzament que aquesta mateixa setmana Biden va rebre del congressista Jim Clyburn, el negre amb més poder en el Congrés i la figura demòcrata més influent a l’estat entre la comunitat negra, que dissabte el va presentar a Colúmbia destacant-lo com «un bon home». Clyburn, no obstant, també havia declarat hores abans que la campanya de Biden «ha d’asseure’s i posar-se seriosa sobre com reorganitzar-se». «No m’asseuré sense fer res per veure gent gestionant-la malament», va dir a CNN.