Eslovàquia es prepara per a un tomb electoral

Totes les enquestes prediuen la pèrdua de l'hegemonia del partit socialdemòcrata

zentauroepp52552085 people wait to cast their vote during the country s parliame200229204915

zentauroepp52552085 people wait to cast their vote during the country s parliame200229204915 / VLADIMIR SIMICEK

1
Es llegeix en minuts
EFE

Els electors eslovacs han anat aquest dissabte a les urnes en unes eleccions legislatives que no han despertat un gran interès entre la població malgrat augurar un tomb en el poder. Abans de conèixer els resultats, el primer ministre, el socialdemòcrata Peter Pellegrini, sembla resignat a perdre el poder, després de mantenir l’hegemonia del seu partit durant les últimes quatre convocatòries electorals. 

«No ens queda cap més remei que esperar amb humilitat el resultat de les eleccions», ha dit aquest dissabte. Els gairebé 6.000 col·legis del país centreeuropeu tanquen a les 10 de la nit, que és quan començarà l’escrutini, sense que hi hagi anunciades enquestes a peu d’urna. 

Surt com a favorit el moviment conservador Gent Corrent (OLaNO) d’Igor Matovic, al qual els sondejos donen el 19,1%, seguit del 15,6% del socialdemòcrata SMER, que actualment governa el país en coalició amb els nacionalistes de l’SNS, que ara quedaria fora del Parlament. .

La tercera força seria el neonazi La nostra Eslovàquia (LSNS) de Marian Kotleba, amb el 9,8%, per davant la coalició centrista Eslovàquia Progressista-Units (PS-S), amb el 9,2%.

Una altra formació radical, Som Família (Sme Rodina), soci eslovac del nacionalista i xenòfob Moviment per una Europa de Nacions i Llibertats, encapçalat per la francesa Marine Le Pen i l’italià Matteo Salvini, rebria el 7,2% dels sufragis.

El liberal Llibertat i Solidaritat (SaS) entraria també, amb el 7%, igual que el centrista Per la Gent, de l’expresident Andrej Kiska, amb el 6,6% de recolzament en els sondejos.

Segons l’última enquesta de l’agència Focus, són set els partits que poden superar el llindar del 5% dels vots requerit per entrar al Parlament unicameral de Bratislava.

Notícies relacionades

Agència EFE

Temes:

Temes:

Eslovàquia