ESCALADA MILITAR A SÍRIA

Rússia envia dues fragates al Mediterrani i culpa Turquia de l'escalada a Síria

Moscou afirma que els soldats turcs que van morir durant el bombardeig es trobaven «entre terroristes» i no havien d'haver-se desplegat

Ankara promet venjar la mort dels seus militars i dispara contra posicions de l'Exèrcit sirià

zentauroepp52516185 turkey backed syrian fighters ride a tank in the town of sar200228122849

zentauroepp52516185 turkey backed syrian fighters ride a tank in the town of sar200228122849 / BAKR ALKASEM

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas / Adrià Rocha Cutiller

Rússia ha adoptat aquest divendres nous gestos de desafiament i recolzament a l’ofensiva militar del seu aliat, el règim de Bashar al-Assad, a la província siriana de Idlib, hores després que una trentena de soldats turcs perdessin la vida durant un bombardeig sirià. Moscou ha despatxat a aigües del Mediterrani dues fragates i ha culpat l’Exèrcit de Turquia de l’escalada militar al país àrab, que ha provocat un èxode de prop d’un milió de persones.

Per la seva banda, l’artilleria turca ha disparat aquest matí contra posicions de l’Exèrcit sirià a la frontera de la regió d’Idlib i Lataquia, on hi ha les bases militars russes a Síria. A causa dels atacs turcs, segons l’Observatori Sirià pels Drets Humans (SOHR), han mort 16 soldats lleials a Bashar al-Assad.

«Tots els punts que coneixem del règim de Damasc seran posats sota el nostre foc, tant aeri com terrestre. No podem asseure’ns i mirar com es repeteix a Síria el que va passar a Ruanda i Bòsnia. Ni deixarem que la sang dels nostres valents soldats caigui sense venjança», ha dit aquesta matinada el director de comunicacions de la presidència turca, Fahrettin Altun.

El 2018, Turquia i Rússia, nous aliats, van firmar un pacte segons el qual Ankara prometia controlar la regió d’Idlib i eliminar els diversos grups gihadistes que hi operen. Moscou, per la seva banda, es va comprometre a parar els bombardejos i crear un alto el foc que servís per protegir els prop de 3,5 milions de civils que viuen a Idlib.

Però ningú ha complert la seva part. Els grups gihadistes no només no han sigut erradicats de la regió, sinó que han guanyat poder i influència dins d’Idlib. I l’alto el foc no ha sigut mai una realitat: els bombardejos, tant russos com d’Assad, han sigut constants i diaris durant els últims anys. I en la majoria dels casos han tingut per objectiu civils.

Amb l’inici del 2020, Assad va començar una ofensiva militar amb tot per conquerir la zona. Rússia no només s’ho ha permès, sinó que l’ha estat ajudant. I Turquia, que tem una nova crisi de refugiats, ha promès parar-lo: ha armat amb míssils terra-aire els rebels sirians i ha enviat prop de 8.000 soldats turcs dins de la regió.

Notícies constants des de febrer 

Les notícies de soldats turcs morts –un un dia, dos un altre, tres el següent– han sigut constants aquest febrer. I, ara, l’última: 33 morts de cop, en un sol bombardeig. Rússia, que assegura que no hi té res a veure, diu que els soldats turcs estaven amb un comboi de miliciansdeHayat Tahrir al-Sham, antiga filial d’Al-Qaida a Síria. El ministre de Defensa turc, Hulusi Akar, ho ha negat completament.

«Al-Assad, líder d’un Estat terrorista, passarà a la història com un criminal de guerra, i el règim pagarà un preu enorme per aquest atac traïdor», ha dit aquest divendres Fuat Oktay, vicepresident turc. De moment, Erdogan encara no ha parlat en públic.

Erdogan sí ha parlat per telèfon amb Vladímir Putin, segons ha informat el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov. Moscou ha culpat la part turca de la mort d’una trentena dels seus soldats durant un bombardeig, i ha puntualitzat que la seva aviació no n’és responsable, ja que en aquell moment no estava duent a terme operacions a la zona.

Notícies relacionades

«Els militars turcs es trobaven entre unitats combatents de grups de terroristes, i han caigut sota el foc dels soldats sirians», segons s’afirma en un comunicat emès pel Ministeri de Defensa. Per a Moscou, Turquia està violant els acords als quals ha arribat amb Rússia recolzant les forces rebels amb artilleria i avions no pilotats.

             

Temes:

Rússia Síria